Zakwas na barszcz biały
Polecam wszystkim zrobienie własnego zakwasu na barszcz biały. Nadaje prawdziwy domowy smak już nigdy nie kupicie gotowego !
Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym
Zakwas na barszcz biały
Pamiętajmy aby zakwas zamieszać raz dziennie!
Składniki:
- 5 łyżek mąki pszennej typ 2000 (zastosowałem typ 1850)
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 700-800 ml przegotowanej ciepłej wody
- 1 łyżeczka majeranku
Przygotowanie:
Słoik dokładnie myjemy i
wyparzamy. Do słoika wsypujemy 5 łyżek mąki. Ząbki czosnku obieramy, delikatnie
zgniatamy na desce i wrzucamy do słoika. Zalewamy letnią przegotowaną wodą i
dokładnie całość mieszamy. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz
majeranek. Mieszamy i następnie nakładamy na wierzch gazę. Zakwas musi mieć
kontakt z powietrzem więc nie zamykamy słoika szczelnie. Raz dziennie należy
zakwas zamieszać w ciągu 3-5 dni powinien być gotowy. Spróbować jeśli kwaśny
jest gotowy, zlewamy go przez sitko i trzymamy pod zamknięciem w lodówce. Spokojnie wytrzyma 2 tygodnie. Smacznego!
Szykujemy sobie wszystkie składniki, jako pierwsze dodajemy mąkę do słoika. |
Ząbki czosnku delikatnie rozgniatamy i wrzucamy do słoika. |
Następnie wlewamy letnią przegotowaną wodę, i mieszamy. |
Dodajemy ziele oraz liście laurowe. |
Na sam koniec, jedna czubata łyżeczka majeranku. |
czy mąka chlebowa nadaje się do zrobienia zakwasu na barszcz
OdpowiedzUsuń