Brownie z M&Ms
Pyszny głęboki smak czekolady tylko w Brownie !
Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym
Brownie z M&Ms
Gotowe Brownie z M&Ms |
Składniki ciasto:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 200 g cukru ( stosowałem trzcinowy)
- 100 g mąki pszennej
- 6 jajek
Składniki polewa:
- 50 g gorzkiej czekolady (może być też zwykła)
- 40 ml mleka
- 1 łyżka masła
- 1 mała paczka m&m's oraz 1 mała paczka lentilek
Przygotowanie:
Czekoladę
łamiemy na mniejsze kawałki i wraz z masłem topimy wolno na mniejszym ogniu. W
misce ubijamy jajka na puszysto. Następnie ciągle mieszając mikserem dodajemy
mąkę zmieszaną z cukrem. Gdy czekolada ostygła, dodajemy ją do całość ciągle
mieszając na wolnych obrotach. Formę o wymiarach 25x35 cm, wykładam papierem do
pieczenia. Brownie pieczemy w 180oC około 25 min.
Między czasie
szykujemy polewę, dodajemy mleko, czekoladę oraz masło i rozpuszczamy na wolnym ogniu. Ciasto po wyciągnięciu z pieca, nakładamy polewę i posypujemy m&m's oraz lentilkami.
Tak przygotowane Brownie jest delikatne i cały czas wilgotne! Polecam!
Masło kroimy na mniejsze kawałki podgrzewając na małym ogniu |
Dodajemy kakao |
Mieszamy całość na bardzo małym ogniu. Rozpuszczoną czekoladę pozostawimy do wystygnięcia |
Przygotowujemy składniki do ciasta |
Rozbijamy jajka w misce dodając po trochu mąki zmieszanej z cukrem |
Następnie dodajemy rozpuszczoną ostudzona czekoladę, miksujemy całość na wolnych obrotach |
Gotowe ciasto wylewamy na blachę wyłożona np papierem do pieczenia. Pieczemy ok 25 min w 180st.C |
Na upieczone ciasto wylewamy delikatnie polewę i rozcieramy |
Na górę kładziemy M&Ms oraz lentilki |
Pychotka :)
OdpowiedzUsuń