Ciasto na piergi, uszka

Delikatne ciasto na pierogi i uszka!

Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym

Ciasto na pierogi i uszka

Ciasto na uszka i pierogi

Składniki ciasto:

  • 500 g mąki ( poznańska typ 5000
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka ciepławej wody ( dodawać ostrożnie)

Przygotowanie:       


Na stolnice wsypujemy odważoną mąką. Robimy dołek i wbijamy jajko oraz dodajemy 1 łyżkę oleju.  Następnie delikatnie zaczynamy wyrabiać ciasto, i stopniowo dodajemy wodę. Ciasto wyrabiamy około 10 min, musimy uzyskać jednolitą konsystencję. Na koniec rzucamy kilka razy ciastem o stolnicę. Z tej ilości ciasta wychodzi około 120 pierogów lub 170 uszek.
   
Wsypujemy mąkę na stolnice oraz wybijamy jajko i wlewamy olej
Podczas wyrabiania dodajemy wodę
Wyrabiamy ciasto podsypujemy sobie od czasu do czasu mąkę
Gotowe ciasto podrzucamy
Odkrajemy kawałek podsypujemy mąką i rozwałkowujemy 
Z rozwałkowanego ciasta można wycinać pierogi uszka




1 komentarz:

Copyright © Krystian i Marysia gotują , Blogger