Pyszne ciasto cytrynowe koniecznie musi zagościć na naszych świątecznych stołach.
Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym
Ciasto cytrynowe (cytrynowiec)
|
Jak zjesz pierwszy kawałek na pewno zapragniesz następnego |
Składniki:
Składniki masa cytrynowa:
- 2 budynie cytrynowe ( mogą być śmietankowe lub
waniliowe)
- 1 galaretka cytrynowa
- 2 czubata łyżka cukru
- sok z 1 cytryny
- 0,5 l wody
- 1 kostka masła
Składniki bita śmietana:
- 660 ml śmietanki 30%
- 1 czubata łyżka żelatyny
- 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
Składniki
poncz:
- Sok z 1 cytryny
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 300 ml wody
Składniki lukier:
- Sok z 1 cytryny
- 10 łyżek cukru pudru
Przygotowanie:
Przygotowanie biszkoptu: Zaczynamy przygotowywanie ciasta od zrobienia biszkoptu, który będzie bazą do cytrynowca. Przepis na biszkopt można znaleźć pod tym linkiem
http://sprawdzoneprzepisykulinarnee.blogspot.com/p/biszkopt-do-ciasta-zarazem-jedno-z.html
Przygotowanie masy cytrynowej: Do garnka wlewamy 0,5 litra wody, następnie dosypujemy do niej 2 łyżki cukru. Do szklanki wsypujemy 2x budyń i dolewamy do połowy kubka wody (wodę odlewy z garnka, gdzie mamy 0,5 l), całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Garnek z wodą i cukrem kładziemy na palniku i delikatnie zagotowujemy. Gdy woda się już zagotowała wlewamy budyń rozrobiony z wodą. Mieszamy całość w garnku do uzyskania gęstej masy cały czas trzymając na palniku. Gdy wszystko zgęstnieje ściągamy z palnika i dodajemy galaretki oraz sok z cytryny wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gorącą masę chłodzimy do momenty gdy w całej objętości będzie na prawdę zimna.
Do zimnej masy dodajemy kostkę masła stopniowo po małym kawałku ( zbyt szybkie dodawanie spowoduje zważenie się masy) i miksujemy delikatnie po kolei dodając. (można dodawać do rozbitego mikserem masła masę wówczas będzie bardziej puszysta).
Przygotowanie ponczu do nasączenia biszkopta: Do garnuszka wsypujemy 2 łyżki cukru trzcinowego (lub zwykłego). Wyciskamy sok z jednej cytryny dodajemy do garnuszka, również dolewamy wrzątku (ok szklanka). Całość dokładnie mieszamy ( można zagotować delikatnie na palniku aby cukier całkowicie rozpuścił się). Gdy poncz jest gotowy nasączmy nim biszkopt po całej jego powierzchni ( nasączamy rozsądnie aby nie zrobił się błotnisty, najlepiej nasączać chwile przed nakładaniem masy cytrynowej).
Przygotowanie bitej śmietany: Za nim zabierzemy się do ubijania bitej śmietany należy przygotować żelatynę. Do szklanki wsypujemy 1 czubatą łyżkę żelatyny, 2 łyżki letniej wody mieszamy wszystko, następnie czekamy aż stwardniej. Gdy żelatyna już stwardniała dodajmy wrzątku do 1/3 wysokości kubka, całość mieszamy do jednolitej konsystencji. Pozostawiamy do wystygnięcia od czasu do czasu mieszając (żelatyna ma mieć konsystencje żelu).
W czasie gdy żelatyna stygnie zabieramy się za ubijanie śmietany. Zimną śmietanę(z lodówki) wlewamy do miski dodajemy 1 łyżkę cukru wanilinowego oraz 2 łyżki cukru pudru miksujemy na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy żelatynę i miksujemy całość.
Przygotowanie polewy: Do miseczki wlewamy sok z 1 cytryny dodajemy cukier puder i miksujemy do jednolitej masy. Polewa lukrowa musi być gęsta jeżeli jest za rzadka dodajemy jeszcze cukru pudru i miksujemy.
Składanie warstw: Na nasączonego biszkopta ponczem wylewamy masę cytrynową rozkładamy równomiernie po całym biszkopcie. Na masę cytrynową wylewamy bitą śmietanę, również rozcieramy dokładnie i równo. Kolejno na mały talerzyk wylewamy wódkę i maczamy w niej herbatniki (herbatniki maczamy pojedynczo i natychmiast układamy na bitej śmietanie). Nasączone herbatniki rozkładamy na bitej śmietanie. Herbatniki polewamy polewą lukrową. Ciasto należy przechowywać w zimnym miejscu.
|
Przygotowujemy biszkopt |
|
Do 0,5l wody dodajemy 2 łyżki cukru delikatnie gotujemy |
|
Budynie rozrabiamy z wodą |
|
Do gotującej się wody wlewamy budyń i mieszamy do zgęstnienia |
|
Gęsta masa |
|
Do gęstej masy wsypujemy galaretki |
|
Dodajemy sok z 1 cytryny |
|
Miksujemy całość do jednolitej konsystencji i odstawiamy do wystygnięcia |
|
Gdy masa stygnie przygotowujemy poncz i nasączmy biszkopta |
|
Wracamy do masy i dodajemy od niej po kawałku masła i miksujemy całość masa powinna być gęsta i puszysta |
|
Przygotowujemy żelatynę do bitej śmietany |
|
Śmietanę wylewamy do miski dodajemy cukier wnilinowy i cukier pudrowy |
|
Miksujemy do sztywności i dodajemy żelatyn, następnie miksujemy całość |
|
Przygotowujemy polewę z soku cytryny i cukru pudru |
|
Na nasączony biszkopt wylewamy masę cytrynową |
|
Równomiernie rozkładamy po całości |
|
Rozkładamy bitą śmietanę |
|
Na talerzyk wylewamy wódkę i nasączmy ją herbatniki |
|
Nasączone herbatniki kładziemy kolejno na cieście |
|
Całość polewamy cukrem lukrem-Gotowe :) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz