Pyszne ciasto cytrynowe koniecznie musi zagościć na naszych świątecznych stołach.
Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym 
 
Ciasto cytrynowe (cytrynowiec)
  | 
| Jak zjesz pierwszy kawałek na pewno zapragniesz następnego | 
 
Składniki: 
Składniki masa cytrynowa:
- 2 budynie cytrynowe ( mogą być śmietankowe lub
waniliowe) 
 
- 1 galaretka cytrynowa
 
- 2 czubata łyżka cukru
 
- sok z 1 cytryny
 
- 0,5 l wody
 
- 1 kostka masła  
 
Składniki bita śmietana: 
- 660 ml śmietanki 30% 
 
- 1 czubata łyżka żelatyny 
 
- 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego 
 
- 2 łyżki cukru pudru 
 
Składniki
poncz:
- Sok z 1 cytryny 
 
- 2 łyżki cukru trzcinowego 
 
- 300 ml wody
 
Składniki lukier: 
- Sok z 1 cytryny 
 
- 10 łyżek cukru pudru 
 
Przygotowanie:        
Przygotowanie biszkoptu: Zaczynamy przygotowywanie ciasta od zrobienia biszkoptu, który będzie bazą do cytrynowca. Przepis na biszkopt można znaleźć pod tym linkiem 
http://sprawdzoneprzepisykulinarnee.blogspot.com/p/biszkopt-do-ciasta-zarazem-jedno-z.html
Przygotowanie masy cytrynowej: Do garnka wlewamy 0,5 litra wody, następnie dosypujemy do niej 2 łyżki cukru. Do szklanki wsypujemy 2x budyń i dolewamy do połowy kubka wody (wodę odlewy z garnka, gdzie mamy 0,5 l), całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Garnek z wodą i cukrem kładziemy na palniku i delikatnie zagotowujemy. Gdy woda się już zagotowała wlewamy budyń rozrobiony z wodą. Mieszamy całość w garnku do uzyskania gęstej masy cały czas trzymając na palniku. Gdy wszystko zgęstnieje ściągamy z palnika i dodajemy galaretki oraz sok z cytryny wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gorącą masę chłodzimy do momenty gdy w całej objętości będzie na prawdę zimna. 
Do zimnej masy dodajemy kostkę masła stopniowo po małym kawałku ( zbyt szybkie dodawanie spowoduje zważenie się masy) i miksujemy delikatnie po kolei dodając. (można dodawać do rozbitego mikserem masła masę wówczas będzie bardziej puszysta).  
Przygotowanie ponczu do nasączenia biszkopta: Do garnuszka wsypujemy 2 łyżki cukru trzcinowego (lub zwykłego). Wyciskamy sok z jednej cytryny dodajemy do garnuszka, również dolewamy wrzątku (ok szklanka). Całość dokładnie mieszamy ( można zagotować delikatnie na palniku aby cukier całkowicie rozpuścił się). Gdy poncz jest gotowy nasączmy nim biszkopt po całej jego powierzchni ( nasączamy rozsądnie aby nie zrobił się błotnisty, najlepiej nasączać chwile przed nakładaniem masy cytrynowej). 
  
Przygotowanie bitej śmietany: Za nim zabierzemy się do ubijania bitej śmietany należy przygotować żelatynę. Do szklanki wsypujemy 1 czubatą łyżkę żelatyny, 2 łyżki letniej wody mieszamy wszystko, następnie czekamy aż stwardniej. Gdy żelatyna już stwardniała dodajmy wrzątku do 1/3 wysokości kubka, całość mieszamy do jednolitej konsystencji. Pozostawiamy do wystygnięcia od czasu do czasu mieszając (żelatyna ma mieć konsystencje żelu).
W czasie gdy żelatyna stygnie zabieramy się za ubijanie śmietany. Zimną śmietanę(z lodówki) wlewamy do miski dodajemy 1 łyżkę cukru wanilinowego oraz 2 łyżki cukru pudru miksujemy na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy żelatynę i miksujemy całość.
Przygotowanie polewy: Do miseczki wlewamy sok z 1 cytryny dodajemy cukier puder i miksujemy do jednolitej masy. Polewa lukrowa musi być gęsta jeżeli jest za rzadka dodajemy jeszcze cukru pudru i miksujemy. 
Składanie warstw: Na nasączonego biszkopta ponczem wylewamy masę cytrynową rozkładamy równomiernie po całym biszkopcie. Na masę cytrynową wylewamy bitą śmietanę, również rozcieramy dokładnie i równo. Kolejno na mały talerzyk wylewamy wódkę i maczamy w niej herbatniki (herbatniki maczamy pojedynczo i natychmiast układamy na bitej śmietanie). Nasączone herbatniki rozkładamy na bitej śmietanie. Herbatniki polewamy polewą lukrową. Ciasto należy przechowywać w zimnym miejscu. 
  | 
| Przygotowujemy biszkopt | 
  | 
| Do 0,5l wody dodajemy 2 łyżki cukru delikatnie gotujemy | 
  | 
| Budynie rozrabiamy z wodą | 
  | 
| Do gotującej się wody wlewamy budyń i mieszamy do zgęstnienia | 
  | 
| Gęsta masa | 
  | 
| Do gęstej masy wsypujemy galaretki | 
  | 
| Dodajemy sok z 1 cytryny | 
  | 
| Miksujemy całość do jednolitej konsystencji i odstawiamy do wystygnięcia  | 
  | 
| Gdy masa stygnie przygotowujemy poncz i nasączmy biszkopta | 
  | 
| Wracamy do masy i dodajemy od niej po kawałku masła i miksujemy całość masa powinna być gęsta i puszysta | 
  | 
| Przygotowujemy żelatynę do bitej śmietany | 
  | 
| Śmietanę wylewamy do miski dodajemy cukier wnilinowy i cukier pudrowy | 
  | 
| Miksujemy do sztywności i dodajemy żelatyn, następnie miksujemy całość | 
  | 
| Przygotowujemy polewę z soku cytryny i cukru pudru | 
  | 
| Na nasączony biszkopt wylewamy masę cytrynową | 
  | 
| Równomiernie rozkładamy po całości | 
  | 
| Rozkładamy bitą śmietanę  | 
  | 
| Na talerzyk wylewamy wódkę i nasączmy ją herbatniki | 
  | 
| Nasączone herbatniki kładziemy kolejno na cieście | 
  | 
| Całość polewamy cukrem lukrem-Gotowe :) | 
 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz