Biszkopt do ciasta
Biszkopt do ciasta zarazem jedno z najprostszych jak i najtrudniejszych elementów podczas pieczenia.
Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym
Biszkopt do ciasta
Biszkopt wspaniała baza pod każde ciasto
Składniki:
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki cukru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka wody
- margaryna do nasmarowania blachy
Przygotowanie:
Białka
oddzielamy od żółtek. Ubijamy je
mikserem aż będą sztywne. Następnie dodajmy po 1 łyżce cukru cały czas
ubijając. Kolejne dodajmy żółtka (cały czas mieszamy mikserem), również
dodajemy po jednym nie wszystkie na raz. Dodajemy łyżkę wody. Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia (mąkę można przesiać przez sitko do uzyskania
puszystości) i dodajemy po łyżce do całości, cały czas mieszając. Blachę
smarujemy margaryną i przelewamy masę na biszkopt. Biszkopt pieczemy w temp 170oC
przez 25 min.
Przygotowujemy wszystkie składniki do zrobienia biszkoptu |
Mikserem ubijamy białka do sztywności dodajemy cukier i cały czasz miksujemy |
Dodajemy po łyżce żółtek i nieustannie miksujemy |
Dodajemy łyżkę wody i miksujemy |
Stopniowo po łyżce dodajemy mąki i miksujemy |
Przygotowaną masę wylewamy na blachę |
Staramy się aby była równomiernie rozłożona. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st.C na 25 min |
Upieczone ciasto przekładamy np. na tekturkę |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz