Biszkopt do ciasta

Biszkopt do ciasta

Biszkopt wspaniała baza pod każde ciasto
Składniki
:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody
  • margaryna do nasmarowania blachy

Przygotowanie:        


Białka oddzielamy od żółtek.  Ubijamy je mikserem aż będą sztywne. Następnie dodajmy po 1 łyżce cukru cały czas ubijając. Kolejne dodajmy żółtka (cały czas mieszamy mikserem), również dodajemy po jednym nie wszystkie na raz. Dodajemy łyżkę wody. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia (mąkę można przesiać przez sitko do uzyskania puszystości) i dodajemy po łyżce do całości, cały czas mieszając. Blachę smarujemy margaryną i przelewamy masę na biszkopt. Biszkopt pieczemy w temp 170oC przez 25 min.

Przygotowujemy wszystkie składniki do zrobienia biszkoptu
Mikserem ubijamy białka do sztywności dodajemy cukier i cały czasz miksujemy
Dodajemy po łyżce żółtek i nieustannie miksujemy
Dodajemy łyżkę wody i miksujemy
Stopniowo po łyżce dodajemy mąki i miksujemy
Przygotowaną masę wylewamy na blachę

Staramy się aby była równomiernie rozłożona. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st.C na 25 min
Upieczone ciasto przekładamy np. na tekturkę



1 komentarz:

Copyright © Krystian i Marysia gotują , Blogger