Kurczak w sosie czosnkowo-śmietanowym

Zapraszam do przepisu na bardzo smacznego kurczaka. Łatwy w przygotowaniu doskonale pasuje do ryżu lub makaronu.

Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym!

Kurczak w sosie czosnkowo-śmietanowym

Nasz kurczaczek, ja uwielbiam zjadać go z ryżem.

Składniki:

  • Pół piersi z kurczaka
  • 400 ml śmietany 18% do zup/sosów
  • sól
  • pieprz
  • 2 średniej wielkości cebule
  • masło klarowne
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • Papryka mielona słodka i ostra
  • Kebab gyros
  • majeranek
  • oregano

Przygotowanie:


   Kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy pokrojonego kurczaka solą, pieprzem, paprykami, gyrosem, majerankiem. Wyciskamy przez praskę czosnek (można też drobno pokroić) i dodajemy do całości. Mieszamy kurczaka i przyprawy. Tak zamarynowanego kurczaka wstawiamy do lodówki na 12h (może być mniej ale smak nie będzie tak intensywny). Cebulkę kroimy w kostkę delikatnie podsmażamy na maśle klarowanym i dodajemy kurczaka. Całość smażymy aż kurczak będzie miękki i soczysty. Między czasie posypujemy odrobiną oregano (jeśli ktoś lubi intensywniejszy smak czosnku można w trakcie dodać tak do 2 ząbków). Próbujemy czy czegoś nie brakuje, można doprawić. Jeśli wszystko jest ok dodajemy śmietankę i trzymamy na wolnym ogniu do momentu aż wszystko nabierze smaku (około 8 min) . Podawać z ryżem lub makaronem. 
Nasz kurczak z dodatkiem wszystkich przypraw i czosnkiem mieszamy i odstawiamy na 12h do zamarynowania.

Na maśle klarowanym podsmażamy chwilę cebulkę, następnie dodaję kurczaka.

Jak widać kurczak już nam ładnie dochodzi jest miękki i soczysty, można doprawić jeśli czegoś brakuje.

Dodajemy 400 ml śmietanki i mieszamy.

Całość trzymamy na wolnym ogniu około 8 min od czasu do czasu mieszając. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Pyszne to mało powiedziane! Lubię łączyć czosnek ze śmietanką, ale do tej pory robiłam to trochę inaczej, ale chyba zostanę przy Twoim przepisie, bo wyszło naprawdę bardzo smacznie.

    Co ważne, to super-szybki przepis, więc idealnie wpasuje się w moje codzienne menu. Dodaję do ulubionych i na pewno będę wracać do tego przepisu :-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robię z pieczarka i sos to jogurt naturalny połączony z TZATZIKI i czosnkiem dodaje do kurczaka i mieszam. Lubię jak jest mocno czosnkowe

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Krystian i Marysia gotują , Blogger