Wątróbka z indyka
Zapraszam do przepisu na przygotowanie delikatnej wątróbki z cebulką w sosie własnym. Klasyczny i prawdziwy smak wątróbki.
Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym!
Wątróbka z indyka z cebulką w sosie własnym
Wątróbka oczywiście podawana z ziemniaczkami. |
Składniki:
- 5 wątróbek z indyka
- 2 średniej wielkości cebule
- sól
- pieprz
- pół szklanki mąki
- 2,5 łyżeczki smalcu
Przygotowanie:
Wątróbki płuczemy i odkładamy na ręcznik papierowy.
Cebulkę kroimy w piórka. Patelnię rozgrzewamy i dodajemy smalec. Na talerzyk wysypujemy
mąkę i obtaczamy nasze wątróbki, następnie kładziemy na patelnie. Smażymy
chwilę z jednej strony, odwracamy na drugą i po chwili dodajemy cebulkę i
posypujemy solą i pieprzem. Całość smażymy międzyczasie kilka razy odwracając
wątróbkę . Można przekroić wątróbkę by sprawdzić czy już doszła, można również
w trakcie przekroić na pół tak jakby w plaster jeśli jest za gruba. Na koniec
dolewamy 2/4 szklanki wody i trzymamy na wolnym ogniu około 8 min aż sosik nam
zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem jeśli potrzeba.
Cebulkę kroimy w piórka. |
Wątróbkę dokładnie myjemy, i odkładamy na ręcznik papierowy. |
Następnie obtaczamy dokładnie w mące każdą wątróbkę. |
Na rozgrzaną patelnię kładziemy nasze obtoczone wątróbki. |
Dosłownie chwilę podsmażamy z jednej strony i odwracamy na następną. |
I dodajemy cebulką. |
Od razu doprawiamy solą i pieprzem. |
Smażmy całość co jakiś czas odwracając wątróbki. |
Moje wątróbki były grubsze więc przekroiłem je na pół, tak na plastry. |
Smażymy dalej z każdej strony tak, aby wątróbki się ładnie wszędzie ścięły. |
Gdy już usmażone, próbujemy doprawiamy jeśli potrzeba i wlewamy 3/4 szklanki gotowanej wody. Trzymamy na wolnym ogniu sosik się nam ładnie zagęści. SMACZNEGO! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz