Wątróbka z indyka

Zapraszam do przepisu na przygotowanie delikatnej wątróbki z cebulką w sosie własnym. Klasyczny i prawdziwy smak wątróbki.

Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym!

Wątróbka z indyka z cebulką w sosie własnym

Wątróbka oczywiście podawana z ziemniaczkami.

Składniki:

  • 5 wątróbek z indyka
  • 2 średniej wielkości cebule
  • sól
  • pieprz
  • pół szklanki mąki
  • 2,5 łyżeczki smalcu

Przygotowanie:




Wątróbki płuczemy i odkładamy na ręcznik papierowy. Cebulkę kroimy w piórka. Patelnię rozgrzewamy i dodajemy smalec. Na talerzyk wysypujemy mąkę i obtaczamy nasze wątróbki, następnie kładziemy na patelnie. Smażymy chwilę z jednej strony, odwracamy na drugą i po chwili dodajemy cebulkę i posypujemy solą i pieprzem. Całość smażymy międzyczasie kilka razy odwracając wątróbkę . Można przekroić wątróbkę by sprawdzić czy już doszła, można również w trakcie przekroić na pół tak jakby w plaster jeśli jest za gruba. Na koniec dolewamy 2/4 szklanki wody i trzymamy na wolnym ogniu około 8 min aż sosik nam zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem jeśli potrzeba. 

Cebulkę kroimy w piórka.

Wątróbkę dokładnie myjemy, i odkładamy na ręcznik papierowy.

Następnie obtaczamy dokładnie w mące każdą wątróbkę.

Na rozgrzaną patelnię kładziemy nasze obtoczone wątróbki.

Dosłownie chwilę podsmażamy z jednej strony i odwracamy na następną.

I dodajemy cebulką.

Od razu doprawiamy solą i pieprzem.

Smażmy całość co jakiś czas odwracając wątróbki.

Moje wątróbki były grubsze więc przekroiłem je na pół, tak na plastry.

Smażymy dalej z każdej strony tak, aby wątróbki się ładnie wszędzie ścięły.

Gdy już usmażone, próbujemy doprawiamy jeśli potrzeba i wlewamy 3/4 szklanki gotowanej wody. Trzymamy na wolnym ogniu sosik się nam ładnie zagęści. SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Krystian i Marysia gotują , Blogger