Przepis na bardzo smacznego delikatnego dorsza. Przygotowany w najprostszy i tradycyjny sposób oddaje nam prawdziwy smak tej smacznej rybki!
Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym!
Dorsz smażony na masełku
|
Dorsz usmażony na złocisty kolor, rozpływa się w ustach. |
Składniki:
- 2 średniej wielkości dorsze ( ja posiadałem świeżo złowione w Bałtyku)
- 1/2 cytryny
- 3 jajka
- pieprz
- sól
- bułka tarta
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
Dorsze oczyściłem, opłukałem i pokroiłem w dzwonka. Następnie układałem w miseczce i skrapiałem dokładnie cytryną. Następnie szczypta soli i tak zamarynowane dorsze zostawiłem na noc w lodówce. Kolejnego dnia szykujemy panierkę z jajek, soli i pieprzu. Maczamy dzwonka następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na maśle klarowanym z każdej strony na złoty kolor. Tak przygotowany dorsz jest delikatny, soczysty i rozpływa się w ustach!
|
Skrapiamy naszego dorsza cytrynką i delikatnie solimy. |
|
Smażymy na średnim ogniu, z każdej strony na złocisty kolor. (Polecam masło klarowane Ghee) |
Bardzo lubię tak smażonego dorsza ;)
OdpowiedzUsuń