Można kupić śledzie przyrządzone na milion sposobów, ale jednak ja wole kupić śledzie w zalewie solnej i przyrządzić je sam! I dziś chcę się podzielić jednym z moich przepisów ! zapraszam !!!
Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym!
Śledzie w potrawce z sosem pomidorowym.
Składniki:
- 5 filetów śledzie w zalewie solnej
- 5-6 dużych główek cebuli
- sól morska i pieprz
- olej do smażenia
- 1 czerwona papryka
- 3 ziela angielskie
- 2,3 liście laurowe
- 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego
- 4 czubate łyżki ketchupu ( ja dodaje ostrego)
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Śledzie wkładamy do głębokiego naczynia i zalewamy zimną
wodą aby całe się pokryły i odstawiamy 3-4 h aby straciły słoność. Cebulkę
kroimy w piórka, paprykę w kostkę i na wolnym ogniu dusimy w patelni z olejem.
Po 15 min duszenia dodajemy 2,3 liście laurowe i 3 ziela angielskie i dusimy
całość aż cebulka i papryka będzie miękka. Między czasie można posolić i
popieprzyć. W kubku 3 łyżki przecieru rozrabiamy z odrobią wody. Gdy cebulka z
papryką miękka dodajemy rozrobiony przecier i wsypujemy do całości 2 łyżki
cukru i dokładnie mieszamy. Trzymamy na ogniu około 10 min i dodajemy 4 czubate
łyżki ketchupu. I mieszamy na wolnym ogniu około 5 min. Potrawkę zostawiamy do
ostygnięcia. Śledzie kroimy na paski, kawałki wielkość wedle uznania i gdy
potrawka wystygnie układamy warstwowo np. w słoiku. Zostawiamy całość na w
lodówce na 2 dni aby się przegryzło i jemy.
|
Cebulka w piórka, papryka w kostkę i na patelnie z olejem i smażymy na wolnym ogniu. |
|
Po 15 min dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. |
|
3 czubate łyżki ketchupu rozpuszczamy w odrobinie przegotowanej wody. |
|
Gdy cebulka i papryka już miękka dodajemy nasz przecier i dokładnie mieszamy całość cały czas trzymając na ogniu. |
|
Następnie dodajemy 2 łyżki cukru. |
|
Nasza potrawka już gotowa zostawiamy do ostudzenia. |
|
Śledzie pokrojone, potrawka zimna można układać w słoiku warstwowo, potrawka-śledzie-itp |
|
I gotowe smacznego:) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz