Sałatka z makaronem ryżowym
Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym!
Sałatka z makaronem ryżowym
Pokrojone wszystkie warzywa wraz z posiekanym koprem.Dodać makaron ryżowy, majonez i jogurt i gotowe. |
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu ryżowego
- pęczek rzodkiewki
- pęczek kopru
- 1 czerwona papryka
- 20-25 dag szynki drobiowej
- ogórek zielony ( 1 duży szklarniowy lub 3-4 gruntowe)
- sól oraz pieprz
Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Sposób przygotowania tej sałatki jest bardzo prosty. Makaron
ryżowy gotujemy według zaleceń etykiety często mieszając bo łatwo
przywiera do dna. Warzywa płukany, osuszamy i kroimy w kostkę wedle
uznania jak już kto lubi. Po ostudzeniu makaronu ryżowego, dodajemy
wszystko do miseczki i dokładnie mieszamy. Dodajemy jogurt oraz majonez
jeśli sałatka jest zbyt sucha można dodać łyżkę majonezu lub jogurtu
więcej jak kto woli, ja dodaję jogurtu gdyż sałatka jest wtedy mniej
kaloryczna. Fajnie jest ją robić w okresie wiosenno letnim gdyż wtedy
warzywa są już lepszej jakości.
Uwielbiam taką sałatkę!
OdpowiedzUsuńJest bardzo smaczna, kiedyś stosowałem sam majonez ale zmniejszyłem jego ilość do min aby była mniej kaloryczna. Postaram się dodać więcej zdjęć
OdpowiedzUsuń