Łosoś w sosie śmietanowo - koperkowym
Mamy post i jak to wymaga tradycja w piątek rybka. Chciałbym polecić wszystkim Łososia w sosie śmietanowo - koperkowym. Doskonałe połączenie, porcja dla całej rodziny!
Ten przepis jak i inne można znaleźć w lewym bocznym pasku!
Łosoś w sosie śmietanowo - koperkowym
A tu widzimy już gotowe danie! Smacznego ! |
Składniki:
- 400 gram fileta z łososia
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- pęczek kopru
- 300 gram ulubionego makaronu ( ja stosuje świderki ekstra pasują)
- oliwa z oliwek ( ostatnio stosowałem masło klarowane Ghee ekstra)
- sól oraz pieprz ( sól polecam morską, a pieprz kolorowy)
Sos:
- 350 ml śmietany (12% lub 18% do sosów/zup)
Przygotowanie:
Jak
wiemy łosoś to wspaniała i smaczna ryba, dziś chciałbym wam przedstawić
mój sprawdzony przepis na łososia w sosie śmietanowo- koperkowym bardzo
smaczne, delikatne danie. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, a czosnek
przeciskamy przez praskę i dajemy na rozgrzaną oliwę (masło) i smażymy
na wolnym ogniu około 5 min. Łososia płuczemy, osuszamy i odcinamy od
fileta skórę jeśli takowa jest. Następnie filet kroimy na paski, kostki,
jak kto woli wielkość wedle uznania i dorzucamy do smażącej się cebuli i
czosnku. Całość smażymy około 5-8 min i w tym czasie doprawiamy solą (
ja używam morskiej) i pieprzem. Próbujemy łososia czy jest już usmażony (
nie trwa to długo gdyż to delikatna ryba) i dodajemy posiekany koper i
całość podsmażamy 2-3 minuty. Następnie dodajemy śmietankę i całość
trzymamy około 5 min na ogniu w trakcie próbujemy i doprawiamy solą i
pieprzem. Wcześniej ugotowany makaron dodajemy do całości i 3 minutki
trzymamy na ogniu dokładnie mieszając. Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz