Jako jutrzejszy dodatek do obiadu polecam klasyczne bardzo smaczne puree ziemniaczane.
Ten przepis jak i inne można znaleźć w lewym bocznym pasku!
Purée ziemniaczane
|
Ja przykładowo zamiast klasycznych ziemniaków zapodałem sobie puree z pieczonym udkiem oraz ogóreczkami kiszonymi. |
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 200 ml mleka
- 1 łyżeczka masła
- pęczek kopru
- sól oraz pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki są doskonałym dodatkiem do obiadu, ale czasami mogą się już
znudzić wtedy możemy przyrządzić w inny sposób. Chciałbym wam
zaproponować przepis na klasyczne puree ziemniaczane. Ziemniaki obieramy
i standardowo gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Gdy ziemniaki
gotowe mleko wlewamy do garnka dodajemy łyżeczkę masła i podgrzewamy do
momentu, aż masło się rozpuści.Gdy to nastąpi przelewamy całość do
ziemniaków doprawiamy solą i pieprzem ( wedle uznania) i wyrabiamy
całość na jednolitą i puszystą masę. Ja wyrabiam to mikserem wychodzi
ekstra i jest super kremowy smak. Smacznego.
|
Ugotowane ziemniaki doprawiamy solą i pieprzem |
|
Dodajemy łyżeczkę masła do mleka |
|
Mleko z rozpuszczonym masłem przelewamy do ziemniaków porcjami |
|
Tak wygląda nasze gotowe puree |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz