Spaghetti Bolognese
Spaghetti bolognese szybka potrawa dla studentów i nie tylko
Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym
Spaghetti Bolognese
Gotowe spaghetti życzę smacznego
Składniki:
- 30 dag mięsa wieprzowego mielonego (np. z szynki)
- 3 średniej wielkości cebule
- 2 koncentraty pomidorowe po 500 ml (lub pomidory krojone w puszce)
- 3 ząbki czosnku
- zioła prowanslaskie
- oregano
- papryka słodka i ostra
- sól i pieprz
- bazylia najlepiej świeża
- olej (oliwa)
- makaron spaghetti
Przygotowanie:
Na patelnię wylewamy olej (oliwę). Kroimy cebulę w kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej podsmażamy dosłownie chwileczkę. Następnie wrzucamy mięso i dodajemy przyprawy: zioła prowansalskie, oregano, sól, pieprz, papryka słodka i ostra, czosnek (wyciskamy lub drobno kroimy). Jeśli mięso jest za suche podlewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Całość mieszamy i smażymy na wolnym ogniu. Między czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Gdy mięso już dojdzie dodajemy przecier pomidorowy oraz bazylię całość mieszamy i czekamy aż połączą się składniki. Gotujemy na wolnym ogniu 15 min. Jeżeli całość się już podgotowała dodajemy soli i pieprzu do smaku. Rozkładamy makaron z serem na talerzu i zalewamy sosem - GOTOWE.
Wykładamy makaron i posypujemy serkiem |
Zjadłabym z chęcią na obiadek.
OdpowiedzUsuń