Przepis na pyszny sos grzybowy, ze świeżych grzybów. Do wykonania użyłem świeżych prawdziwków własnego zbioru:)!
Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym
Sos grzybowy
|
Sosik użyłem do polania gołąbków:) |
Składniki:
- 40 dag świeżych blanszowanych prawdziwków
- 3 średniej wielkości cebule
- 450 ml śmietany 18%
- sól, pieprz, vegeta
- 60 ml wina białego wytrwanego
- 2 łyżki masła kalorwanego
Przygotowanie:
Na patelni rozpuszczamy masło, i następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Dusimy ją około 15 min. Po upływie czasu dodajemy nasze obgotowane grzybki. Posypujemy całość solą, pieprzem oraz vegetą i dusimy całość około 15 min od czasu do czasu mieszając. Następnie przez 5 min podsmażamy delikatnie. Wlewamy 60 ml naszego wina i trzymamy całość do czasu całkowitego odparowania. Następie dodajemy naszą śmietankę i trzymamy całość na wolnym ogniu około 10 min. Często mieszamy doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Sos można zjadać z chlebem, ziemniakami, różnymi mięsami! Urozmaici smak każdego dania!
|
Nasz poduszona cebulka. Ja kroję w średniej wielkości kostkę. |
|
Następnie dodajemy obgotowane grzybki. |
|
Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. I dusimy. |
|
Po duszeniu i 5 minutowym obsmażeniu dodajemy wino. |
|
Gdy wino odparuje dodajemy naszą śmietankę. |
|
Podczas dodawania śmietanki cały czas mieszamy, aby nie uległa zważeniu. |
|
Trzymamy około 10 min na ogniu, mieszamy i doprawiamy. |
|
Sos gotowy smacznego!! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz