Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane, każdy powinien je zrobić nic prostszego
Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym
Placki ziemniaczane
| Chrupiące placki ziemniaczane | 
Składniki:
- 10 ziemniaków różnej wielkości
- 2 średniej wielkości cebule
- 3 łyżki mąki
- 1 jajko
- sól i pieprz
- Vegeta
- olej
Przygotowanie:
    Obieramy ziemniaki, trzemy na najdrobniejszej tarce (pokazano na zdjęciu). Kroimy cebulkę w drobniutką kosteczkę. Do startych ziemniaków dodajemy pokrojoną cebulkę, mąkę, jajko, sól, pieprz i vegetę, całość mieszamy mikserem do momentu zmieszania się wszystkich składników. Sprawdzamy leistość masy jeżeli jest za rzadka możemy pokusić się o dodanie mąki. Gdy masa jest już gotowa można przejść do smażenia placków na gorącym oleju.
| Obrane ziemniaczki Ścieramy ziemniaki na pokazanym ostrzu tarki | 
| Kroimy drobniutko dwie cebulki | 
| Do startych ziemniaków dodajemy pokrojoną cebulkę | 
| Dodajemy 3 łyżki mąki | 
| Dodajemy jajko | 
| Dodajemy sól, pieprz oraz vegetę i miksujemy całość do jednolitej masy | 
| Przygotowana masa | 
| Placki smażymy na rozgrzanym oleju do chrupkości | 
 
 









Brak komentarzy:
Prześlij komentarz