Łosoś z prawdziwkami (borowikiem szlachetnym) w sosie śmietanowym

Zaskakujący smak łososia w aksamitnym borowikowym sosie jest to coś co mogę polecić po grzybobraniu !!! 

Północny smak jesieni !

  Łosoś z prawdziwkami w sosie śmietanowym

Nasz łosoś podany z opiekanymi ziemniakami.
Składniki
:
  

  • 200-300 gram fileta z łososia
  • 2 średniej wielkości cebule
  • Pół miseczki świeżych prawdziwków (obgotowane)
  • 2 łyżki masła ( używam klarowane Ghee)
  • 1 mała śmietana 18% (do zup)
  • sól i pieprz
  • Vegeta

Przygotowanie:             


     Grzybki oczyszczamy i obgotowujemy około 5 min.  Między czasie cebulkę kroimy w kostkę, i podsmażamy na maśle około 5 min. Następnie dodajemy grzybki, posypujemy vegetą oraz solą i smażymy całość, aż grzybki i cebulka będą gotowe. Smażymy na wolnym ogniu około 15-20 min, jeśli potrzeba dodajemy więcej masła. W trakcie, filet z łososia myjemy i osuszamy. Oddzielamy filet od skóry, i kroimy go w grubą kostkę. Następnie posypujemy filet solą i pieprzem. Gdy grzybki i cebulka już gotowe dodajemy nasz filet z łososia. Smażmy około 7-8 min, filet z łosia jest delikatny nie wolno go przesmażać. Kostki fileta przewracamy delikatnie aby obsmażyły się z każdej strony i staramy się robić to tak by kostki pozostały w całość. Na koniec dodajemy śmietankę, mieszamy delikatnie na wolnym ogniu około 5 min, doprawiamy solą oraz pieprzem jeśli potrzeba i gotowe. Zjadamy z ryżem, makaronem, ziemniakami z czym chcemy. 


Do wykonania użyłem świeżych grzybów:) własny zbiór!!

Grzybki oczyszczone, pokrojone na mniejsze kawałki i obgotowane około 5 min. 

Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy około 5 min na maśle (polecam klarowane Ghee)
Następnie dodajmy grzybki, doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Smażymy na wolnym ogniu.


 Oczyszczamy, płukamy filet. Następnie osuszamy i usuwamy skórę. 


Kroimy filet w grubą kostkę.

Następnie, oprószamy solą oraz pieprzem pokrojonego łososia.


Gdy grzyby i cebulka już gotowe, dodajemy łososia.


Smażymy na średnim ogniu około 7-8 min od czasu do czasu odwracając kostki.


Dodajmy śmietankę i mieszamy delikatnie całość, aby łosoś się nie rozpadał.


Mieszamy całość na wolnym ogniu około 5 min, uważamy aby śmietanka się nie zważyła. Smacznego!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Krystian i Marysia gotują , Blogger