Łosoś z prawdziwkami (borowikiem szlachetnym) w sosie śmietanowym
Zaskakujący smak łososia w aksamitnym borowikowym sosie jest to coś co mogę polecić po grzybobraniu !!!
Północny smak jesieni !
Łosoś z prawdziwkami w sosie śmietanowym
Nasz łosoś podany z opiekanymi ziemniakami.
Składniki:
- 200-300 gram fileta z łososia
- 2 średniej wielkości cebule
- Pół miseczki świeżych prawdziwków (obgotowane)
- 2 łyżki masła ( używam klarowane Ghee)
- 1 mała śmietana 18% (do zup)
- sól i pieprz
- Vegeta
Przygotowanie:
Grzybki oczyszczamy i obgotowujemy około 5 min. Między czasie cebulkę kroimy w kostkę, i podsmażamy na maśle około 5 min. Następnie dodajemy grzybki, posypujemy vegetą oraz solą i smażymy całość, aż grzybki i cebulka będą gotowe. Smażymy na wolnym ogniu około 15-20 min, jeśli potrzeba dodajemy więcej masła. W trakcie, filet z łososia myjemy i osuszamy. Oddzielamy filet od skóry, i kroimy go w grubą kostkę. Następnie posypujemy filet solą i pieprzem. Gdy grzybki i cebulka już gotowe dodajemy nasz filet z łososia. Smażmy około 7-8 min, filet z łosia jest delikatny nie wolno go przesmażać. Kostki fileta przewracamy delikatnie aby obsmażyły się z każdej strony i staramy się robić to tak by kostki pozostały w całość. Na koniec dodajemy śmietankę, mieszamy delikatnie na wolnym ogniu około 5 min, doprawiamy solą oraz pieprzem jeśli potrzeba i gotowe. Zjadamy z ryżem, makaronem, ziemniakami z czym chcemy.
Do wykonania użyłem świeżych grzybów:) własny zbiór!! |
Grzybki oczyszczone, pokrojone na mniejsze kawałki i obgotowane około 5 min. |
Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy około 5 min na maśle (polecam klarowane Ghee) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz