Makaron z bazylią, mozzarellą i pomidorkami

Propozycja na lekki (dietetyczny) makaron z bazylią, mozzarellą oraz pomidorkami cherry.

Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym!

Makaron z bazylią, mozzarellą oraz pomidorkami cherry

Składniki: 

  • makaron wstążki
  • 250 g pomidorków cherry
  • 5 kuleczek małej mozzarelli
  • kubek świeżej bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • główka cebuli
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • ocet winny

Przygotowanie:



    W pierwszej kolejności gotujemy osoloną wodę na makaron. Do wrzątku wsypujemy makaron i dodajemy trochę oliwy z oliwek. Makaron mieszamy od czasu do czasu. Po ugotowaniu makaronu i odcedzeniu wody wsypujemy makaron do pojemnika i dodajemy 2-3 łyżek oliwy z oliwek i mieszamy całość.

    Na patelnię wrzucamy posiekany (wygnieciony) czosnek i całość smażymy na oliwie z oliwek do zarumienienia. W czasie smażenia kroimy pomidorki na ćwiartki i siekamy bazylię. Przygotowane produkty dorzucamy na patelnię i mieszamy (uważamy, aby pomidorki się nie rozpaćkały). Następnie dodajemy sól i pieprz oraz łyżeczkę octu winnego, który nadaje słodkości pomidorkom. Kroimy kulki mozzarelli na mniejsze kawałeczki i dorzucamy do całości, mieszamy wszystko. W ostatniej operacji dodajemy przygotowany makaron, mieszamy delikatnie całość do roztopienia mozzarelli. Przygotowany makaron starcza spokojnie na 3 porcję. 

Makaron wstążki wrzucamy na osolony wrzątek z kapką oliwy
Drobno siekamy cebulkę oraz czosnek i wrzucamy na patelnie z  oliwą z oliwek
Kroimy pomidorki cherry na ćwiartki

Podsmażamy pomidorki do zeszklenia, dodajemy sól, pieprz i ocet winny.

Dodajemy bazylię oraz mozzarellę i chwilkę podsmażamy

Do całości dodajemy makaron mieszamy i doprawiamy do smaku





1 komentarz:

  1. takie proste dania są najlepsze, minimum składników, maksimum efektu :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Krystian i Marysia gotują , Blogger