Ciasto cytrynowe (cytrynowiec)

Ciasto cytrynowe (cytrynowiec)

Jak zjesz pierwszy kawałek na pewno zapragniesz następnego

Składniki:

Składniki masa cytrynowa:

  • 2 budynie cytrynowe ( mogą być śmietankowe lub waniliowe)
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 czubata łyżka cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 0,5 l wody
  • 1 kostka masła  

Składniki bita śmietana: 
  • 660 ml śmietanki 30% 
  • 1 czubata łyżka żelatyny 
  • 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego 
  • 2 łyżki cukru pudru 
Składniki poncz:
  • Sok z 1 cytryny 
  • 2 łyżki cukru trzcinowego 
  • 300 ml wody

Składniki lukier: 

  • Sok z 1 cytryny 
  • 10 łyżek cukru pudru 

Składniki pozostałe: 


Przygotowanie:        


Przygotowanie biszkoptu: Zaczynamy przygotowywanie ciasta od zrobienia biszkoptu, który będzie bazą do cytrynowca. Przepis na biszkopt można znaleźć pod tym linkiem 

http://sprawdzoneprzepisykulinarnee.blogspot.com/p/biszkopt-do-ciasta-zarazem-jedno-z.html

Przygotowanie masy cytrynowej: Do garnka wlewamy 0,5 litra wody, następnie dosypujemy do niej 2 łyżki cukru. Do szklanki wsypujemy 2x budyń i dolewamy do połowy kubka wody (wodę odlewy z garnka, gdzie mamy 0,5 l), całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Garnek z wodą i cukrem kładziemy na palniku i delikatnie zagotowujemy. Gdy woda się już zagotowała wlewamy budyń rozrobiony z wodą. Mieszamy całość w garnku do uzyskania gęstej masy cały czas trzymając na palniku. Gdy wszystko zgęstnieje ściągamy z palnika i dodajemy galaretki oraz sok z cytryny wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gorącą masę chłodzimy do momenty gdy w całej objętości będzie na prawdę zimna. 
Do zimnej masy dodajemy kostkę masła stopniowo po małym kawałku ( zbyt szybkie dodawanie spowoduje zważenie się masy) i miksujemy delikatnie po kolei dodając. (można dodawać do rozbitego mikserem masła masę wówczas będzie bardziej puszysta). 

Przygotowanie ponczu do nasączenia biszkopta: Do garnuszka wsypujemy 2 łyżki cukru trzcinowego (lub zwykłego). Wyciskamy sok z jednej cytryny dodajemy do garnuszka, również dolewamy wrzątku (ok szklanka). Całość dokładnie mieszamy ( można zagotować delikatnie na palniku aby cukier całkowicie rozpuścił się). Gdy poncz jest gotowy nasączmy nim biszkopt po całej jego powierzchni ( nasączamy rozsądnie aby nie zrobił się błotnisty, najlepiej nasączać chwile przed nakładaniem masy cytrynowej).
 
Przygotowanie bitej śmietany: Za nim zabierzemy się do ubijania bitej śmietany należy przygotować żelatynę. Do szklanki wsypujemy 1 czubatą łyżkę żelatyny, 2 łyżki letniej wody mieszamy wszystko, następnie czekamy aż stwardniej. Gdy żelatyna już stwardniała dodajmy wrzątku do 1/3 wysokości kubka, całość mieszamy do jednolitej konsystencji. Pozostawiamy do wystygnięcia od czasu do czasu mieszając (żelatyna ma mieć konsystencje żelu).
W czasie gdy żelatyna stygnie zabieramy się za ubijanie śmietany. Zimną śmietanę(z lodówki) wlewamy do miski dodajemy 1 łyżkę cukru wanilinowego oraz 2 łyżki cukru pudru miksujemy na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy żelatynę i miksujemy całość.

Przygotowanie polewy: Do miseczki wlewamy sok z 1 cytryny dodajemy cukier puder i miksujemy do jednolitej masy. Polewa lukrowa musi być gęsta jeżeli jest za rzadka dodajemy jeszcze cukru pudru i miksujemy.

Składanie warstw: Na nasączonego biszkopta ponczem wylewamy masę cytrynową rozkładamy równomiernie po całym biszkopcie. Na masę cytrynową wylewamy bitą śmietanę, również rozcieramy dokładnie i równo. Kolejno na mały talerzyk wylewamy wódkę i maczamy w niej herbatniki (herbatniki maczamy pojedynczo i natychmiast układamy na bitej śmietanie). Nasączone herbatniki rozkładamy na bitej śmietanie. Herbatniki polewamy polewą lukrową. Ciasto należy przechowywać w zimnym miejscu. 

Przygotowujemy biszkopt
Do 0,5l wody dodajemy 2 łyżki cukru delikatnie gotujemy
Budynie rozrabiamy z wodą
Do gotującej się wody wlewamy budyń i mieszamy do zgęstnienia
Gęsta masa
Do gęstej masy wsypujemy galaretki
Dodajemy sok z 1 cytryny
Miksujemy całość do jednolitej konsystencji i odstawiamy do wystygnięcia
Gdy masa stygnie przygotowujemy poncz i nasączmy biszkopta
Wracamy do masy i dodajemy od niej po kawałku masła i miksujemy całość masa powinna być gęsta i puszysta
Przygotowujemy żelatynę do bitej śmietany
Śmietanę wylewamy do miski dodajemy cukier wnilinowy i cukier pudrowy
Miksujemy do sztywności i dodajemy żelatyn, następnie miksujemy całość
Przygotowujemy polewę z soku cytryny i cukru pudru
Na nasączony biszkopt wylewamy masę cytrynową
Równomiernie rozkładamy po całości
Rozkładamy bitą śmietanę
Na talerzyk wylewamy wódkę i nasączmy ją herbatniki
Nasączone herbatniki kładziemy kolejno na cieście
Całość polewamy cukrem lukrem-Gotowe :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Krystian i Marysia gotują , Blogger