Karpatka znana wszystkim, wydaje się trudna do zrobienia. Nic bardziej mylnego! zapraszam do przepisu!
Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym
Karpatka
|
Życzę smacznego!
|
Składniki:
Składniki ciasto:
- 1 szklanka wody
- ½ kostki margaryny
- Szczypta soli
- 1 szklanka mąki pszennej
- 5 jajek
Składniki masa karpatkowa:
- 1 i ½ szklanki mleka
- 2 i ½ łyżki cukru
- 1 mały cukier waniliowy
- ½ budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka mąki kartoflanej (czubata)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 kostka masła
- 1 żółto
Składniki posypka:
Przygotowanie:
Przygotowanie ciasta:
1 szklankę
wody, ½ kostki margaryny i szczyptę soli należy zagotować. Po zagotowaniu
zdejmujemy z ognia, dodajemy szklankę mąki. Następnie na wolnym ogniu mieszamy
całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Zestawiamy z ognia, po 5 min
wbijamy po jednym jajku i dokładnie miksujemy. Dzielimy ciasto na 2 równe
części. Foremkę smarujemy margaryną, wykładamy ciasto i równomiernie
rozprowadzamy po całej powierzchni. Ciasto będzie sprawiać problemy, najlepiej
użyć łopatki, można ją od czasu do czasu zamoczyć w wodzie ułatwi to
rozprowadzanie ciasta. Ciasto pieczemy w temp 180-200oC na złoty
kolor 50/60min ( parametry dobieramy w zależności od piekarnika). Ciasto musi
być dobrze wypieczone!.
Przygotowanie masy karpatkowej:
Z podanej
ilość mleka odmierzamy mniej niż pół szklanki, rozprowadzamy w nimi żółtko,
mąki i budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy mleko się gotuje dodajemy
mieszaninę, i energicznie mieszając trzymamy na wolnym ogniu 2-3 min ( cały
czas mieszając). Pozostawimy do całkowitego ostygnięcia. Gdy masa budyniowa
ostygnie, mikserem miksujemy masło i małymi porcjami dodajemy masę budyniową.
Nie należy dodawać szybko gdyż masa może się zważyć!. Gdy masa gotowa
rozprowadzamy ją na płaskiej części jednego placka ( rozprowadzamy masę na
płaskich powierzchniach, w wgłębieniach dodajemy mniej masy), następnie
nakładamy drugi placek również płaską powierzchnią do masy. Na koniec oprószamy
cukrem pudrem i gotowe!
|
Zagotowujemy margarynę z wodą. |
|
Dodajemy mąkę i dokładnie miksujemy. |
|
Gotowa masa po zmiksowaniu. |
|
Dodajemy po jednym jajku i dokładnie miksujemy. |
|
Dzielimy masę na dwie równe części. |
|
Patelkę smarujemy margaryną. |
|
Rozprowadzamy masę równomiernie. |
|
W mleku rozprowadzamy mąki, budyń oraz żółtko. |
|
Mleko zagotowujemy z cukrem oraz cukrem wanilinowym ( użyłem cukru z prawdziwą wanilią). |
|
Gdy mleko się zagotuje, dodajemy mieszaninę, cały czas mieszając. |
|
Wystudzony budyń łączymy z masą. Miksujemy masło stopniowo po łyżce dodając masę budyniową. |
|
Masa gotowa. |
|
Masę rozprowadzamy po płaskich powierzchnia. W zapadlinach delikatnie smarujemy masą. |
|
Masa rozprowadzona:) |
|
Nakładamy drugi placek, delikatnie dociskamy. |
|
Oprószamy całość cukrem pudrem. Smacznego! |
To chyba jedyne ciasto, które faktycznie mi wychodzi:) Mam opanowany przepis do perfekcji:)! Uwielbiam, ale odkąd jestem na diecie nie pozwalam sobie tak często. Staram się od święta kawałeczek.
OdpowiedzUsuńNo mi raz wyszło i robiłam raz. Łatwe to jest, ale jak chcesz to można wspomóc się informacjami.
UsuńMiksowanie masła może spalić mikser :)
UsuńPrzepysznie wygląda to ciasto, będę musiała spróbować gdyż kocham karpatki.
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :-)
http://www.mecooks.com
Użyłam do tego przepisu mąki z Melvitu http://melvit.pl/ bo trochę mi bardziej pasowała. Całość wyszła super i bardzo mi smakowało.
OdpowiedzUsuńMam opanowany ten przepis do perfekcji:)
OdpowiedzUsuńDla mnie mega, lubię ten przepis na karpatkę.
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ten przepis. Czy mogę tutaj użyć oleju palmowego?
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! przepyszna karpatka
OdpowiedzUsuńIdealny oraz już opanowany przepis! :)
OdpowiedzUsuńDziś będę gotowała po raz pierwszy
OdpowiedzUsuńrewelacyjny przepis! Jutro testuje
OdpowiedzUsuńJadłam już wiele karpatek, zazwyczaj kupnych, ale ta.... idealne ciasto, jakby z przepisu mojej babci. Zrobiłam, wyszło idealne... i na pewno nie był to ostatni raz z Twoją karpatką. Wielkie dziękuję!
OdpowiedzUsuń