Zupa krem z dyni

Pyszna, sezonowa zupa krem z dyni! Bardzo rozgrzewa i smakuje wyśmienicie!

Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym

Zupa krem z dyni

Zupę podajemy z łyżką jogurtu naturalnego!
Składniki
:
  


  • 1000 g dyni (pomarańczowa)
  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 czubatych łyżeczek przecieru pomidorowego
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • Olej
  • Plasterek świeżego imbiru
  • 1 łyżka soku c cytryny
  • Sól, pieprz, vegeta

Przygotowanie:        

        Do garnka wlewamy 1,5 l wody, dodajemy 1 marchewkę, 1 pietruszkę, 1 cebulkę, małego pora, natkę selera, łyżeczkę Vegety i gotujemy bulion. Obieramy dynię ze skórki, wyrzucamy miąższ i kroimy przygotowaną dynię w kostkę. Paprykę oraz cebulkę kroimy w kostkę albo paski, dowolnie. Wlewany na patelnię 2-3 łyżki oleju i obsmażamy kostki dyni z każdej strony. Z bulionu wyławiamy warzywa, i dodajemy obsmażoną dynię. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz drobno pokrojony plasterek imbiru.  Wyciskamy łyżkę cytryny dodajemy do bulionu i gotujemy całość 15 min. Między czasie dusimy do miękkości paprykę oraz cebulkę na odrobinie oleju. Po upływie 15 min dodajemy uduszoną cebulkę, paprykę i gotujemy całość około 5 min. Następnie całość dokładnie blendujemy na jednolitą masę, dodajemy przecier i trzymamy całość na wolnym ogniu około 10 min. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Zupę krem z dyni podajemy z łyżką jogurtu naturalnego. Można również do zupki zrobić sobie grzanki. Smacznego.  

Gotujemy bulion z 1 marchewki, cebuli, pietruszki, pora i naci selera.

Kostki dyni obsmażamy z każdej strony na oleju.
Wyławiamy warzywa z bulionu i dodajemy obsmażoną dynie. Gotujemy całość 15 min.

Dusimy do miękkości cebulkę oraz paprykę.

Dodajemy do bulionu z dynią drobno posiekany plasterek imbiru.
Przeciskamy przez praskę czosnek.

Dodajemy łyżkę soku z cytryny.
Po 15 min gotowania, dodajmy uduszona paprykę i cebulę. Gotujemy całość około 5 min.

Następnie blendujemy całość na jednolity krem.
Dodajemy 4 łyżki przecieru, i możemy blenderem ładnie wymieszać.

Trzymamy całość na wolnym ogniu około 10 min. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem wedle uznania.















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Krystian i Marysia gotują , Blogger