Pyszna, sezonowa zupa krem z dyni! Bardzo rozgrzewa i smakuje wyśmienicie!
Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym
Zupa krem z dyni
|
Zupę podajemy z łyżką jogurtu naturalnego!
|
Składniki:
- 1000 g dyni (pomarańczowa)
- 2 cebule
- 2 czerwone papryki
- 3 ząbki czosnku
- 5 czubatych łyżeczek przecieru pomidorowego
- 1,5 l bulionu warzywnego
- Olej
- Plasterek świeżego imbiru
- 1 łyżka soku c cytryny
- Sól, pieprz, vegeta
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy 1,5 l wody, dodajemy 1
marchewkę, 1 pietruszkę, 1 cebulkę, małego pora, natkę selera, łyżeczkę Vegety
i gotujemy bulion. Obieramy dynię ze skórki, wyrzucamy miąższ i kroimy
przygotowaną dynię w kostkę. Paprykę oraz cebulkę kroimy w kostkę albo paski,
dowolnie. Wlewany na patelnię 2-3 łyżki oleju i obsmażamy kostki dyni z każdej
strony. Z bulionu wyławiamy warzywa, i dodajemy obsmażoną dynię. Dodajemy przeciśnięty
przez praskę czosnek, oraz drobno pokrojony plasterek imbiru. Wyciskamy łyżkę cytryny dodajemy do bulionu i
gotujemy całość 15 min. Między czasie dusimy do miękkości paprykę oraz cebulkę
na odrobinie oleju. Po upływie 15 min dodajemy uduszoną cebulkę, paprykę i
gotujemy całość około 5 min. Następnie całość dokładnie blendujemy na jednolitą
masę, dodajemy przecier i trzymamy całość na wolnym ogniu około 10 min. Doprawiamy
solą i pieprzem wedle uznania. Zupę krem z dyni podajemy z łyżką jogurtu
naturalnego. Można również do zupki zrobić sobie grzanki. Smacznego.
|
Gotujemy bulion z 1 marchewki, cebuli, pietruszki, pora i naci selera. |
|
Kostki dyni obsmażamy z każdej strony na oleju. |
|
Wyławiamy warzywa z bulionu i dodajemy obsmażoną dynie. Gotujemy całość 15 min. |
|
Dusimy do miękkości cebulkę oraz paprykę. |
|
Dodajemy do bulionu z dynią drobno posiekany plasterek imbiru. |
|
Przeciskamy przez praskę czosnek. |
|
Dodajemy łyżkę soku z cytryny. |
|
Po 15 min gotowania, dodajmy uduszona paprykę i cebulę. Gotujemy całość około 5 min. |
|
Następnie blendujemy całość na jednolity krem. |
|
Dodajemy 4 łyżki przecieru, i możemy blenderem ładnie wymieszać. |
|
Trzymamy całość na wolnym ogniu około 10 min. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem wedle uznania. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz