Kurczak z warzywami po chińsku

Kurczak plus warzywa to doskonałe połączenie i bardzo zdrowe. Jeśli znudził Ci się klasyczny kurczak z warzywami zapraszam do przepisu na kurczaka po chińsku!

Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym!

Kurczak z warzywami po chińsku

Kurczak w tym przypadku podany z makaronem ryżowym:)

Składniki:  

  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 3 papryki czerwone
  • 2 małe pory lub 1 duży
  • 4 marchewki
  • 5-6 grzybów mun
  • Kiełki fasoli mung
  • Sos sojowy
  • Przyprawa curry
  • olej sezamowy lub roślinny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:             




Kurczaka kroimy w średniej grubości płatki, obsypujemy przyprawą curry, skrapiamy obwicie sosem sojowym. Następnie solimy i pieprzymy, dokładnie mieszamy. Zostawiamy na 1-2h do zamarynowania.  Kroimy warzywa, paprykę w paski, cebulkę i pora w piórka. Marchewkę kroimy w cienkie słupki. Między czasie namaczamy przez 15 min grzyby mun w gorącej wodzie, a następnie gotujemy przez 10 min. Na rozgrzany olej wrzucamy nasze warzywa i dusimy/smażymy do miękkości. Warzywa skrapiamy sosem sojowym, doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa należy sprawdzać aby nie zrobiły się błotniste muszą delikatnie chrupać. Gdy warzywa gotowe zdejmujemy je z patelni.

Na patelnie dajmy odrobinę oleju i smażymy naszego kurczaka. Gotowe grzyby mun kroimy w długie paski i dorzucamy do kurczaka. Całość skrapiamy sosem sojowym i smażymy do czasu aż kurczak będzie gotowy. Następnie dorzucamy warzywa do całość i dokładnie mieszamy. Pamiętać aby spróbować doprawić do smaku, jeśli potrzeba doprawić solą i pieprzem. Trzymać całość na ogniu około 5-10 min. Kurczaka można zjeść z ryżem, makaronem, itp. 

Kurczaka kroimy w takie oto płatki.
Przyprawiamy curry, solą, pieprzem i skrapiamy obficie sosem sojowym. Mieszamy i zostawiamy do zamarynowania.

Szykujemy warzywa, myjemy!


W taki sposób kroję wszystkie warzywa do kurczaka po chińsku. Ale każdy może pokroić wedle uznania.

Doprawiamy warzywa solą i pieprzem, skrapiamy sosem sojowym i smażymy/dusimy.

Moczymy grzyby mun w gorącej wodzie przez 15 min i gotujemy przez 10 min.
Kroimy grzyby mun w takie oto paseczki.

Tak wyglądają gotowe warzywa, miękkie ale zarazem delikatnie chrupkie.

Podsmażmy kurczaka, dodajmy grzyby mun skrapiamy sosem sojowym, doprawiamy i smażymy aż kurczak będzie gotowy.
 
Kurczak gotowy, dodajemy nasze warzywa.

Całość dokładnie mieszamy, podsmażamy, doprawiamy jeśli trzeba i gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Krystian i Marysia gotują , Blogger