niedziela, 12 marca 2017

Karpatka

Karpatka znana wszystkim, wydaje się trudna do zrobienia. Nic bardziej mylnego! zapraszam do przepisu!

Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym

Karpatka

Życzę smacznego!
Składniki
:

Składniki ciasto:

  • 1 szklanka wody
  • ½ kostki margaryny
  • Szczypta soli
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek 

Składniki masa karpatkowa
  • 1 i ½ szklanki mleka
  • 2 i ½ łyżki cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • ½ budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka mąki kartoflanej (czubata)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 1 żółto

Składniki posypka: 

  • cukier puder 


Przygotowanie:        


Przygotowanie ciasta:

    1 szklankę wody, ½ kostki margaryny i szczyptę soli należy zagotować. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia, dodajemy szklankę mąki. Następnie na wolnym ogniu mieszamy całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Zestawiamy z ognia, po 5 min wbijamy po jednym jajku i dokładnie miksujemy. Dzielimy ciasto na 2 równe części. Foremkę smarujemy margaryną, wykładamy ciasto i równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Ciasto będzie sprawiać problemy, najlepiej użyć łopatki, można ją od czasu do czasu zamoczyć w wodzie ułatwi to rozprowadzanie ciasta. Ciasto pieczemy w temp 180-200oC na złoty kolor 50/60min ( parametry dobieramy w zależności od piekarnika). Ciasto musi być dobrze wypieczone!. 

Przygotowanie masy karpatkowej:

    Z podanej ilość mleka odmierzamy mniej niż pół szklanki, rozprowadzamy w nimi żółtko, mąki i budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy mleko się gotuje dodajemy mieszaninę, i energicznie mieszając trzymamy na wolnym ogniu 2-3 min ( cały czas mieszając). Pozostawimy do całkowitego ostygnięcia. Gdy masa budyniowa ostygnie, mikserem miksujemy masło i małymi porcjami dodajemy masę budyniową. Nie należy dodawać szybko gdyż masa może się zważyć!. Gdy masa gotowa rozprowadzamy ją na płaskiej części jednego placka ( rozprowadzamy masę na płaskich powierzchniach, w wgłębieniach dodajemy mniej masy), następnie nakładamy drugi placek również płaską powierzchnią do masy. Na koniec oprószamy cukrem pudrem i gotowe! 


Zagotowujemy margarynę z wodą.

Dodajemy mąkę i dokładnie miksujemy.

Gotowa masa po zmiksowaniu.

Dodajemy po jednym jajku i dokładnie miksujemy.

Dzielimy masę na dwie równe części.

Patelkę smarujemy margaryną.

Rozprowadzamy masę równomiernie.

W mleku rozprowadzamy mąki, budyń oraz żółtko.

Mleko zagotowujemy z cukrem oraz cukrem wanilinowym ( użyłem cukru z prawdziwą wanilią).

Gdy mleko się zagotuje, dodajemy mieszaninę, cały czas mieszając.

Wystudzony budyń łączymy z masą. Miksujemy masło stopniowo po łyżce dodając masę budyniową.

Masa gotowa.

Masę rozprowadzamy po płaskich powierzchnia. W zapadlinach delikatnie smarujemy masą.

Masa rozprowadzona:)

Nakładamy drugi placek, delikatnie dociskamy.

Oprószamy całość cukrem pudrem. Smacznego!
 

3 komentarze:

  1. To chyba jedyne ciasto, które faktycznie mi wychodzi:) Mam opanowany przepis do perfekcji:)! Uwielbiam, ale odkąd jestem na diecie nie pozwalam sobie tak często. Staram się od święta kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie wygląda to ciasto, będę musiała spróbować gdyż kocham karpatki.

    Zapraszam do mnie :-)

    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Użyłam do tego przepisu mąki z Melvitu http://melvit.pl/ bo trochę mi bardziej pasowała. Całość wyszła super i bardzo mi smakowało.

    OdpowiedzUsuń