Klasyczne pancakes
Borówki, maliny, jagody sezon trwa!! Są świetnym dodatkiem do pancakes ! W połączeniu z syropem klonowym i bitą śmietaną ,,deser na bogato"!
Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym!
PANCAKES
Pancakes z malinkami, borówką, bitą śmietaną i syropem klonowym.
Składniki:
- 50 g masła
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 250 g mąki
- 2 łyżki cukru (polecam trzcinowy)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatki:
- 500 ml śmietany 36%
- łyżeczka cukru waniliowego
- 2-3 łyżki cukru pudru
- maliny ilość dowolna
- borówka ilość dowolna
- syrop klonowy ilość dowolna
Przygotowanie:
W rondelku roztapiamy masło i odstawiamy na bok. Do miski dodajemy 2 jajka oraz mleko i dokładnie ubijamy około 6-7 min ( dokładnie rozbełtać). Następnie dodajemy mąkę, cukier, sól oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy całość. Ostatnim etapem jest dodanie rozpuszczonego masła i dokładne wymieszanie, konsystencja powinna być dosyć gęsta. Smażymy placuszki o średnicy około 10 cm ( można mniejsze można większe). Można smażyć bez dodatku tłuszczu ja jednak dodawałem odrobinkę masła klarowanego. Podczas smażenia na powierzchni pancake zaczną pojawiać się dziurki to znak, że trzeba odwrócić na drugą stronę. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym aż dobrze zgęstnieje. Pancakes układamy jeden na drugim i dajemy dodatki jak chcemy ile chcemy. Smacznego.
Do miseczki dodajemy jajka oraz mleko. |
Po ubiciu dodajemy suche składniki. |
Następnie mieszamy, gdy masa się ujednolici dodajemy roztopione masło i ubijamy do jednolitej masy. |
Na rozgrzaną patelnię, wylewamy nalewką placuszki i kształtujemy na okrąg. |
Powierzchnia zaczyna się dziurawić a więc odwracamy na drugą stronę. Smażą się bardzo szybko. |
Trzeba uważać aby nie przypalić! |
Ja pancake oblałem syropem klonowym. |
Następnie bita śmietanka! |
Obsypałem obficie borówka oraz malinkami. |
No i smacznego!!! są naprawdę pyszne! |
Uwielbiamy pancake'y. Zapraszamy też do nas na włoskie lody!
OdpowiedzUsuń