Pstrąg pieczony w folii

Przepis na delikatnego pstrąga. Sezon na pstrągi trwa jeśli nie mamy czas na grilowanie zawsze możemy go upiec!

Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym!

Pstrąg pieczony w folii

Upieczony pstrąg delikatny i soczysty !
Składniki
:
  

  • 2 pstrągi tęczowe
  • 1 cytryna
  • sól morska oraz pieprz
  • papryka ostra i słodka
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 ząbki czosnku 
  • vegeta


Przygotowanie:             

  Pstrąga dokładnie płuczemy i oczyszczamy a następnie dokładnie osuszamy. Następnie z cytryny odcinamy 2 większe plasterki a resztą cytryny opryskujemy pstrąga. Czosnek kroimy w plasterki i wkładamy do wnętrza pstrąga. Kolejnym etapem jest oprószanie przyprawami soli można dać więcej aby dostała się do całego mięsa. Na koniec we wnętrze ryby wkładamy łyżkę masła rozprowadzamy go i na koniec dodajemy plasterek cytryny. Ryby zawijamy szczelnie w foli aluminiowej odstawiamy na 1h aby się ładnie zamarynowały i pieczemy w piekarniku około 40 min w temp 180 oC.  Na koniec pieczenia można odkryć folię, włączyć górną grzałkę w piekarniku aby się nam delikatnie przypiekł. 


Pstrąg osuszony, oczyszczony skrapiamy wszędzie dokładnie cytryną.

Do wnętrza wkładamy plasterki czosnku.

Teraz pstrąga oprószamy dokładnie wewnątrz i na zewnątrz wszystkim podanymi przyprawami.

Na koniec wkładamy plasterek cytryny.

Składamy folię, robimy to szczelnie ale uważać aby nie rozerwać.
Tak oto wygląda szczelnie zamknięty pstrąg. Zostawiamy do zamarynowania im dłużej tym lepiej.

Pstrąg upieczony, wyciągamy ostrożnie na talerz  i smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Krystian i Marysia gotują , Blogger