Pstrąg pieczony w folii
Przepis na delikatnego pstrąga. Sezon na pstrągi trwa jeśli nie mamy czas na grilowanie zawsze możemy go upiec!
Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym!
Pstrąg pieczony w folii
Upieczony pstrąg delikatny i soczysty !
Składniki:
- 2 pstrągi tęczowe
- 1 cytryna
- sól morska oraz pieprz
- papryka ostra i słodka
- 2 łyżeczki masła
- 2 ząbki czosnku
- vegeta
Przygotowanie:
Pstrąga
dokładnie płuczemy i oczyszczamy a następnie dokładnie osuszamy.
Następnie z cytryny odcinamy 2 większe plasterki a resztą cytryny
opryskujemy pstrąga. Czosnek kroimy w plasterki i wkładamy do wnętrza pstrąga. Kolejnym etapem jest oprószanie przyprawami soli
można dać więcej aby dostała się do całego mięsa. Na koniec we wnętrze
ryby wkładamy łyżkę masła rozprowadzamy go i na
koniec dodajemy plasterek cytryny. Ryby zawijamy szczelnie w foli aluminiowej odstawiamy na 1h aby się ładnie
zamarynowały i pieczemy w piekarniku około 40 min w temp 180 oC. Na koniec pieczenia można odkryć folię, włączyć górną grzałkę w piekarniku aby się nam delikatnie przypiekł.
Pstrąg osuszony, oczyszczony skrapiamy wszędzie dokładnie cytryną. |
Do wnętrza wkładamy plasterki czosnku. |
Teraz pstrąga oprószamy dokładnie wewnątrz i na zewnątrz wszystkim podanymi przyprawami. |
Na koniec wkładamy plasterek cytryny. |
Składamy folię, robimy to szczelnie ale uważać aby nie rozerwać. |
Tak oto wygląda szczelnie zamknięty pstrąg. Zostawiamy do zamarynowania im dłużej tym lepiej. |
Pstrąg upieczony, wyciągamy ostrożnie na talerz i smacznego! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz