Pstrąg pieczony w folii
Przepis na delikatnego pstrąga. Sezon na pstrągi trwa jeśli nie mamy czas na grilowanie zawsze możemy go upiec! 
 
Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym!
Pstrąg pieczony w folii

Upieczony pstrąg delikatny i soczysty !
 
Składniki:  
- 2 pstrągi tęczowe
- 1 cytryna
- sól morska oraz pieprz
- papryka ostra i słodka
- 2 łyżeczki masła
- 2 ząbki czosnku
- vegeta
Przygotowanie:
  Pstrąga
 dokładnie płuczemy i oczyszczamy a następnie dokładnie osuszamy. 
Następnie z cytryny odcinamy 2 większe plasterki a resztą cytryny 
opryskujemy pstrąga. Czosnek kroimy w plasterki i wkładamy do wnętrza pstrąga. Kolejnym etapem jest oprószanie przyprawami soli 
można dać więcej aby dostała się do całego mięsa. Na koniec we wnętrze 
ryby wkładamy łyżkę masła rozprowadzamy go i na 
koniec dodajemy plasterek cytryny. Ryby zawijamy szczelnie w foli aluminiowej odstawiamy na 1h aby się ładnie 
zamarynowały i pieczemy w piekarniku około 40 min w temp 180 oC.  Na koniec pieczenia można odkryć folię, włączyć górną grzałkę w piekarniku aby się nam delikatnie przypiekł. 
| Pstrąg osuszony, oczyszczony skrapiamy wszędzie dokładnie cytryną. | 
| Do wnętrza wkładamy plasterki czosnku. | 
| Teraz pstrąga oprószamy dokładnie wewnątrz i na zewnątrz wszystkim podanymi przyprawami. | 
| Na koniec wkładamy plasterek cytryny. | 
| Składamy folię, robimy to szczelnie ale uważać aby nie rozerwać. | 
| Tak oto wygląda szczelnie zamknięty pstrąg. Zostawiamy do zamarynowania im dłużej tym lepiej. | 
| Pstrąg upieczony, wyciągamy ostrożnie na talerz i smacznego! | 
 
 









Brak komentarzy:
Prześlij komentarz