Kurczak w curry

Przepis na pysznego kurczaka w curry. Można go podać z ryżem, makaronem, ziemniakami jak kto chce. Smacznego!

Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym!

Kurczak w curry

Kurcza w curry w tym przypadku podany został z ryżem.

Składniki:  

  • Pół piersi z kurczaka lub podwójna mała
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 papryki czerwone; 1 papryka żółta; 1 papryka zielona
  • 400 ml śmietany 18% do zup/sosów
  • Przyprawa curry
  • masło klarowane Ghee
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie:             

    Kurczaka kroimy w kostkę obwicie posypujemy przyprawą curry oraz odrobiną soli. Mieszamy aby kawałki kurczaka obtoczyły się i zostawiamy na 1 h do zamarynowania. W tym czasie paprykę oraz cebulę kroimy w kostkę, mniejsze paski jak kto woli. Do patelni wrzucamy 2,5 łyżki masła klarowanego (Ghee) i dodajmy kurczaka z cebulą. Podsmażamy około 15 min, dodajemy paprykę. Posypujemy solą, pieprzem oraz curry. Dusimy około 15 min, następnie odkrywamy i trzymamy na średnim ogniu do czasu aż papryka zmięknie. Papryka ma być miękka, ale nie błatnista. Próbujemy doprawiamy jeśli trzeba, można dosypać curry jak ktoś lubi intensywniejszy smak. Następnie do całości dodajmy 400 ml śmietany ( jeśli ktoś chce uzyskać więcej sosiku możne dodać więcej). Mieszamy dokładnie na wolnym ogniu około 15 min. Doprawiamy jeśli potrzeba, kurczaka można podawać z ryżem, makaronem, ziemniakami jak kto chce. Smacznego! 

Nasze składniki potrzebne do przygotowania.

Kurczaka kroimy w kostkę marynujemy w curry oraz odrobinie soli.

W tym czasie kroimy warzywa, u mnie takiej wielkości kostki.

Na patelnię dodajemy 2,5 łyżki masła.

Początkowo podsmażamy kurczaka oraz cebulkę.

Po około 15 min dodajemy paprykę oraz posypujemy curry, solą oraz pieprzem.

Gdy kurczak, warzywka są już dobre dodajemy 400 ml śmietany.

Mieszamy, doprawiamy i smacznego !!!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Krystian i Marysia gotują , Blogger