Przepis na pysznego kurczaka w curry. Można go podać z ryżem, makaronem, ziemniakami jak kto chce. Smacznego!
Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym!
Kurczak w curry
|
Kurcza w curry w tym przypadku podany został z ryżem. |
Składniki:
- Pół piersi z kurczaka lub podwójna mała
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 papryki czerwone; 1 papryka żółta; 1 papryka zielona
- 400 ml śmietany 18% do zup/sosów
- Przyprawa curry
- masło klarowane Ghee
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę obwicie posypujemy przyprawą
curry oraz odrobiną soli. Mieszamy aby kawałki kurczaka obtoczyły się i
zostawiamy na 1 h do zamarynowania. W tym czasie paprykę oraz cebulę kroimy w
kostkę, mniejsze paski jak kto woli. Do patelni wrzucamy 2,5 łyżki masła
klarowanego (Ghee) i dodajmy kurczaka z cebulą. Podsmażamy około 15 min,
dodajemy paprykę. Posypujemy solą, pieprzem oraz curry. Dusimy około 15 min, następnie
odkrywamy i trzymamy na średnim ogniu do czasu aż papryka zmięknie. Papryka ma
być miękka, ale nie błatnista. Próbujemy doprawiamy jeśli trzeba, można dosypać
curry jak ktoś lubi intensywniejszy smak. Następnie do całości dodajmy 400 ml śmietany
( jeśli ktoś chce uzyskać więcej sosiku możne dodać więcej). Mieszamy dokładnie
na wolnym ogniu około 15 min. Doprawiamy jeśli potrzeba, kurczaka można podawać
z ryżem, makaronem, ziemniakami jak kto chce. Smacznego!
|
Nasze składniki potrzebne do przygotowania. |
|
Kurczaka kroimy w kostkę marynujemy w curry oraz odrobinie soli. |
|
W tym czasie kroimy warzywa, u mnie takiej wielkości kostki. |
|
Na patelnię dodajemy 2,5 łyżki masła. |
|
Początkowo podsmażamy kurczaka oraz cebulkę. |
|
Po około 15 min dodajemy paprykę oraz posypujemy curry, solą oraz pieprzem. |
|
Gdy kurczak, warzywka są już dobre dodajemy 400 ml śmietany. |
|
Mieszamy, doprawiamy i smacznego !!! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz