Pstrąg w mące smażony na maśle

Kolejny przepis na smaczną rybkę jaką jest pstrąg. Bardzo proste w wykonaniu a smak jest rewelacyjny. Przygotowany w sposób klasyczny aby wyciągnąć smak rybki.

Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym!

Pstrąg w mące smażony na maśle  


Nasz gotowy pstrąg ja zazwyczaj podaję z frytkami.

Składniki:

  • 2 pstrągi
  • sól morska oraz pieprz  
  • pół cytryny      
  • 0,5 szklanki mąki
  • Vegeta
  • papryka słodka lub ostra
  • masła klarowane Ghee

Przygotowanie:



Pstrąga dokładnie płuczemy i oczyszczamy a następnie dokładnie osuszamy.  Pstrąga nacieramy solą morską oraz pieprzem. Wnętrze posypujemy Vegetą oraz papryką. Następnie pstrągi dokładnie skrapiamy sokiem z cytryny ale z umiarem ! zostawiamy na 1-2 h do zamarynowania. Rozgrzewamy na patelni masło Ghee, pstrągi dokładnie obtaczamy w mące i kładziemy na patelnie smażymy po około 15 z każdej strony, jeśli rybka jest grubsza można dłużej. Pożądany efekt smażenia to chrupiąca skórka. Smacznego. 

Pstrąga dokładnie płuczemy i usuwamy pozostałości z wnętrza. Ja pstrągom obcinam głowa, można je oczywiście zostawić.

Skrapiamy pstrągi sokiem z połówki cytryny.

Nacieramy z zewnątrz solą morską i pieprzem a do wewnątrz dajemy Vegetę oraz paprykę.

Gdy pstrągi są już po marynowaniu obtaczamy je dokładnie w mące.

Następnie na rozgrzaną patelnię kładziemy pstrągi smażymy powoli ale nie za wolno. Obserwować czy mięsko robi się białe.

A tak wygląda nasz pstrą po usmażeniu. Smcznego!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Krystian i Marysia gotują , Blogger