Omlet z szynką i cebulką

Nie ma to jak syte śniadanie na dobry początek dnia. Dziś polecam wam bardzo prosty, klasyczny ale jakże smaczny omlet   

Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym!

Omlet z szynką i cebulką

Nasz omlet podany z bułeczkami z masłem.

Składniki podane dla 2 omletów: 

  • 8 jajek
  • sól oraz pieprz  
  • 10 plasterków szynki ( ja użyłem polędwicy)   
  • 100 ml mleka ( 50 ml na jeden omlet)
  • 6 plasterków żółtego sera ( 3 na jedne omlet) 
  • 2 cebule    
  • 3 łyżeczki masła ( 2 po jednej na omlet oraz 1 do duszenia cebulki i szynki)


Przygotowanie:




Cebulkę oraz  szynkę kroimy w kostkę i dusimy na łyżce masła aż cebulka zmięknie. W miseczkę wbijamy 4 jajka dodajemy mleko, ser żółty pokrojony w kosteczkę, przyprawiamy solą i pieprzem i ubijamy ręcznie ( widelcem lub trzepaczką) do jednolitej masy. Na rozgrzaną patelnie (patelnia do naleśników doskonale się nadaje) kładziemy łyżeczkę masła, i następnie wlewamy nasze jajka z dodatkami. Smażymy wolno do ścięcia się białek, następnie kładziemy w jednym boku omletu naszą cebulkę z szynką i składamy na pół. Smacznego. 

Cebulka oraz szynka pokrojona w kosteczkę dusimy na maśle.

4 jajka dodajemy, mleko, serek doprawiamy solą i pieprzem i roztrzepujemy.

Przelewamy jajka z dodatkami na rozgrzaną patelnię z masłem i wolno smażymy.

Nasza cebulka już zmiękła spróbować czy dobra można doprawić ale nie ma potrzeby gdyż szynka wypuszcza swój smak.

Gdy omlet już doszedł, kładziemy połowę cebuli z szynką w okolicy jednego boku.

Po dodaniu cebuli i szynki składamy nasz omlet na pół. Smacznego





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Krystian i Marysia gotują , Blogger