Omlet z szynką i cebulką
Nie ma to jak syte śniadanie na dobry początek dnia. Dziś polecam wam bardzo prosty, klasyczny ale jakże smaczny omlet
Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym!
Omlet z szynką i cebulką
Nasz omlet podany z bułeczkami z masłem. |
Składniki podane dla 2 omletów:
- 8 jajek
- sól oraz pieprz
- 10 plasterków szynki ( ja użyłem polędwicy)
- 100 ml mleka ( 50 ml na jeden omlet)
- 6 plasterków żółtego sera ( 3 na jedne omlet)
- 2 cebule
- 3 łyżeczki masła ( 2 po jednej na omlet oraz 1 do duszenia cebulki i szynki)
Przygotowanie:
Cebulkę oraz szynkę
kroimy w kostkę i dusimy na łyżce masła aż cebulka zmięknie. W miseczkę wbijamy
4 jajka dodajemy mleko, ser żółty pokrojony w kosteczkę, przyprawiamy solą i
pieprzem i ubijamy ręcznie ( widelcem lub trzepaczką) do jednolitej masy. Na
rozgrzaną patelnie (patelnia do naleśników doskonale się nadaje) kładziemy
łyżeczkę masła, i następnie wlewamy nasze jajka z dodatkami. Smażymy wolno do
ścięcia się białek, następnie kładziemy w jednym boku omletu naszą cebulkę z
szynką i składamy na pół. Smacznego.
Cebulka oraz szynka pokrojona w kosteczkę dusimy na maśle. |
4 jajka dodajemy, mleko, serek doprawiamy solą i pieprzem i roztrzepujemy. |
Przelewamy jajka z dodatkami na rozgrzaną patelnię z masłem i wolno smażymy. |
Nasza cebulka już zmiękła spróbować czy dobra można doprawić ale nie ma potrzeby gdyż szynka wypuszcza swój smak. |
Gdy omlet już doszedł, kładziemy połowę cebuli z szynką w okolicy jednego boku. |
Po dodaniu cebuli i szynki składamy nasz omlet na pół. Smacznego |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz