Sos grzybowy z mięsem wieprzowym z szynki
Sos grzybowy
Składniki:
- 30 dag mięsa wieprzowego
- 3 średniej wielkości cebule
- pół miseczki grzybów (prawdziwki)
- 3 łyżki mąki
- 1,5 szklanki wrzątku
- 2 łyżki śmietany (proponuje śmietanę do zup)
- sól i pieprz
- Vegeta
- olej(smalec)
Przygotowanie:
Na
początku kroimy mięso w kostkę i dusimy w garnku pod przykryciem 30
min. W czasie gdy mięso się dusi przygotowujemy grzyby obieramy, kroimy.
Pokrojone grzyby wsypujemy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy przez 5
min. Następnie odcedzamy grzyby. Kolejno kroimy cebulę w gruba kostkę.
Po 30 minutach duszenia grzyby i cebulę wsypujemy do garnka z mięsem.
Całość solimy, pieprzymy, dodajemy vegety i dusimy pod przykryciem do
momentu gdy mięso będzie wystarczająco miękkie. Ja duszę od 1-1,5
godziny w zależności od jakości mięsa. Po tym czasie zagęszczam sos
dodając równocześnie wodę i mąkę(mąkę przesiać przez sitko). Mieszamy do
zagotowania. Ściągamy z palnika i dodajemy 2-3 łyżki śmietany, mieszam i
wkładam z powrotem na palnik. Należy spróbować całość i doprawić do
smaku.
Sos zjadamy z ziemniaczkami lub z plackami ziemniaczanym przepis można znaleźć pod linkiem
Mięso kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka. Dusimy na oleju(smalcu) pod przykryciem |
Cebulę kroimy w grubszą kostkę |
Po 30 min wrzucamy cebulę |
Wrzucamy odpowiednio przygotowane grzyby |
Po uduszeniu mięsa i grzybów. Zagęszczamy całość dodając wrzątku i mąki. Należy szybko mieszać podczas zagęszczania |
Na koniec dodajemy 2-3 łyżki śmietany. Mieszamy całość. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. |
Sos zjadamy z ziemniaczkami lub z plackami ziemniaczanym przepis można znaleźć pod linkiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz