Placki ziemniaczne

  Placki ziemniaczane

Chrupiące placki ziemniaczane

Składniki:  

  • 10 ziemniaków różnej wielkości
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • Vegeta 
  • olej

Przygotowanie:             


    Obieramy ziemniaki, trzemy na najdrobniejszej tarce (pokazano na zdjęciu). Kroimy cebulkę w drobniutką kosteczkę. Do startych ziemniaków dodajemy pokrojoną cebulkę, mąkę, jajko, sól, pieprz i vegetę, całość mieszamy mikserem do momentu zmieszania się wszystkich składników. Sprawdzamy leistość masy jeżeli jest za rzadka możemy pokusić się o dodanie mąki. Gdy masa jest już gotowa można przejść do smażenia placków na gorącym oleju.

Obrane ziemniaczki
Ścieramy ziemniaki na pokazanym ostrzu tarki
Kroimy drobniutko dwie cebulki
Do startych ziemniaków dodajemy pokrojoną cebulkę
Dodajemy 3 łyżki mąki
Dodajemy jajko
Dodajemy sól, pieprz oraz vegetę i miksujemy całość do jednolitej masy
Przygotowana masa
Placki smażymy na rozgrzanym oleju do chrupkości

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Krystian i Marysia gotują , Blogger