Krewetki
myjemy i osuszamy. Następnie umieszczamy w naczyniu, dodajemy 3 łyżki oliwy, około 10
cienkich plasterków chili, wyciskamy czosnek, solimy oraz pieprzymy. Całość
mieszamy i odstawiamy na noc do zamarynowania. Po zamarynowaniu całość smażymy około
10 min na masełku klarowany. Następnie wlewamy 50 ml wina na wolnym ogniu od
czasu do czasu mieszając czekamy, aż wino odparuje. Między czasie myjemy
sałatę, rukolę oraz pomidorki. Można delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
Pomidorki kroimy we ćwiartki i oprószamy solą oraz pieprzem. Do kubka dodajemy 4 łyżki oliwy, 2 łyżki soku
z cytryny, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy. Do miseczki wrzucamy mix sałat oraz rukolę,
polewamy większą połową sosu i dokładnie mieszamy. Pozostałym sosem polewamy
pomidorki i również dokładnie mieszamy. Na dowolne naczynie wykładamy mix sałat
oraz rukolą, następnie pomidorki i na samą górę usmażone krewetki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz