Ciasto na pierogi i uszka
Ciasto na pierogi i uszka
Ciasto na uszka i pierogi
Składniki ciasto:
- 500 g mąki ( poznańska typ 5000
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 1 szklanka ciepławej wody ( dodawać ostrożnie)
Przygotowanie:
Na stolnice wsypujemy odważoną mąką. Robimy dołek i
wbijamy jajko oraz dodajemy 1 łyżkę oleju.
Następnie delikatnie zaczynamy wyrabiać ciasto, i stopniowo dodajemy
wodę. Ciasto wyrabiamy około 10 min, musimy uzyskać jednolitą konsystencję. Na
koniec rzucamy kilka razy ciastem o stolnicę. Z tej ilości ciasta wychodzi
około 120 pierogów lub 170 uszek.
Wsypujemy mąkę na stolnice oraz wybijamy jajko i wlewamy olej |
Podczas wyrabiania dodajemy wodę |
Wyrabiamy ciasto podsypujemy sobie od czasu do czasu mąkę |
Gotowe ciasto podrzucamy |
Odkrajemy kawałek podsypujemy mąką i rozwałkowujemy |
Z rozwałkowanego ciasta można wycinać pierogi uszka |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz