Pyszne ciasto cytrynowe koniecznie musi zagościć na naszych świątecznych stołach.
Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym
Ciasto cytrynowe (cytrynowiec)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh6X73nwXaWIAKACGa2QvqIFteMJJEf7m8VF0ozHe6ATWplxjurXU3tftgOsG7xMQeYnYu2VTM0k9rseaFr2WL6xjqGtqC_1bmKWepqsp6-K1yUhH11DifNzKdgtKyuluj0T-xEqPjupZZV/s280/IMG_0261.JPG) |
Jak zjesz pierwszy kawałek na pewno zapragniesz następnego |
Składniki:
Składniki masa cytrynowa:
- 2 budynie cytrynowe ( mogą być śmietankowe lub
waniliowe)
- 1 galaretka cytrynowa
- 2 czubata łyżka cukru
- sok z 1 cytryny
- 0,5 l wody
- 1 kostka masła
Składniki bita śmietana:
- 660 ml śmietanki 30%
- 1 czubata łyżka żelatyny
- 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
Składniki
poncz:
- Sok z 1 cytryny
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 300 ml wody
Składniki lukier:
- Sok z 1 cytryny
- 10 łyżek cukru pudru
Przygotowanie:
Przygotowanie biszkoptu: Zaczynamy przygotowywanie ciasta od zrobienia biszkoptu, który będzie bazą do cytrynowca. Przepis na biszkopt można znaleźć pod tym linkiem
http://sprawdzoneprzepisykulinarnee.blogspot.com/p/biszkopt-do-ciasta-zarazem-jedno-z.html
Przygotowanie masy cytrynowej: Do garnka wlewamy 0,5 litra wody, następnie dosypujemy do niej 2 łyżki cukru. Do szklanki wsypujemy 2x budyń i dolewamy do połowy kubka wody (wodę odlewy z garnka, gdzie mamy 0,5 l), całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Garnek z wodą i cukrem kładziemy na palniku i delikatnie zagotowujemy. Gdy woda się już zagotowała wlewamy budyń rozrobiony z wodą. Mieszamy całość w garnku do uzyskania gęstej masy cały czas trzymając na palniku. Gdy wszystko zgęstnieje ściągamy z palnika i dodajemy galaretki oraz sok z cytryny wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gorącą masę chłodzimy do momenty gdy w całej objętości będzie na prawdę zimna.
Do zimnej masy dodajemy kostkę masła stopniowo po małym kawałku ( zbyt szybkie dodawanie spowoduje zważenie się masy) i miksujemy delikatnie po kolei dodając. (można dodawać do rozbitego mikserem masła masę wówczas będzie bardziej puszysta).
Przygotowanie ponczu do nasączenia biszkopta: Do garnuszka wsypujemy 2 łyżki cukru trzcinowego (lub zwykłego). Wyciskamy sok z jednej cytryny dodajemy do garnuszka, również dolewamy wrzątku (ok szklanka). Całość dokładnie mieszamy ( można zagotować delikatnie na palniku aby cukier całkowicie rozpuścił się). Gdy poncz jest gotowy nasączmy nim biszkopt po całej jego powierzchni ( nasączamy rozsądnie aby nie zrobił się błotnisty, najlepiej nasączać chwile przed nakładaniem masy cytrynowej).
Przygotowanie bitej śmietany: Za nim zabierzemy się do ubijania bitej śmietany należy przygotować żelatynę. Do szklanki wsypujemy 1 czubatą łyżkę żelatyny, 2 łyżki letniej wody mieszamy wszystko, następnie czekamy aż stwardniej. Gdy żelatyna już stwardniała dodajmy wrzątku do 1/3 wysokości kubka, całość mieszamy do jednolitej konsystencji. Pozostawiamy do wystygnięcia od czasu do czasu mieszając (żelatyna ma mieć konsystencje żelu).
W czasie gdy żelatyna stygnie zabieramy się za ubijanie śmietany. Zimną śmietanę(z lodówki) wlewamy do miski dodajemy 1 łyżkę cukru wanilinowego oraz 2 łyżki cukru pudru miksujemy na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy żelatynę i miksujemy całość.
Przygotowanie polewy: Do miseczki wlewamy sok z 1 cytryny dodajemy cukier puder i miksujemy do jednolitej masy. Polewa lukrowa musi być gęsta jeżeli jest za rzadka dodajemy jeszcze cukru pudru i miksujemy.
Składanie warstw: Na nasączonego biszkopta ponczem wylewamy masę cytrynową rozkładamy równomiernie po całym biszkopcie. Na masę cytrynową wylewamy bitą śmietanę, również rozcieramy dokładnie i równo. Kolejno na mały talerzyk wylewamy wódkę i maczamy w niej herbatniki (herbatniki maczamy pojedynczo i natychmiast układamy na bitej śmietanie). Nasączone herbatniki rozkładamy na bitej śmietanie. Herbatniki polewamy polewą lukrową. Ciasto należy przechowywać w zimnym miejscu.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjJmhKro8Sc8a2wOcVwGnrs8NMkWf_Nm_ddmKuqRyyDGFxzMjTWHXcIRc4ENMoYp3MnzQ67x2HG_RsC57WESG6bOHh855p_KJa3UqThUzmx0ILTGnxkEhJWZ0mvrr6DoaU06leaIDCsxPRX/s280/IMG_0217.JPG) |
Przygotowujemy biszkopt |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgSo_IheEaeMOXwVyDLrzb9tZMxLBfjvgSUZjwPmU8V-YQAmHMgTE2M3vvOX9Oa6G3GwvCjGJii_DtSRcXZCb3f1KLWaWSPDxmbrz0Xi6aQ9bGWFkiVNTVx_vj6MjZag0v2FRM6iMrEkMqb/s280/IMG_0218+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Do 0,5l wody dodajemy 2 łyżki cukru delikatnie gotujemy |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg7DPE8NEWuyDF09d1WQONRY98ROaV-EJlSqpKo86hjfp5DsElpeE5Leg_cOcIWKVEIYyFNA_g0_3MDucSJNCSJboVvIk-N-T3ZO98RL8IG4TVm2PxoArf-JQQLFwSfC2EbjP05ldi7E_G-/s280/IMG_0219+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Budynie rozrabiamy z wodą |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhqOWY67ffYNqFWiuFUFJfd_yLIZTTXwEOZbw4uVNvktsS5qnj6ItC_BAGJB16p3q4UECf0VtiVgtIfDX5RAFbUdkT8S4Hq1zvmIpNayhyphenhyphenZXXMLYUIv51ZI2EesqiZPsaoRs9GhIxE5VOoc/s280/IMG_0220+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Do gotującej się wody wlewamy budyń i mieszamy do zgęstnienia |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEguCB3M_jrCa-iCW3dSWm8lAFHONpX90Yhb49UbNoymP5Agt22YHejsx3J3_g7n8suVYILpz30w36F_NX1pGTVvlg0bk0ezjhetG2aVNmGPdLr2haiM5fsFmxvXfmfHgJz1e1Kmz_OWqz5E/s280/IMG_0221+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Gęsta masa |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj2T6xixjem-u5t68-YL_qIjaMfAnIIWulUFICRaAp4znxutTk1I-hWdd1kT8vM1qPtnLQOazBYPc7NyKt3bsp8PjOV2vkVDcBI0pc6pPdY2vDWiBfMmB8qrjpvXxNV3GMIN4ivmQjn_Hy2/s280/IMG_0222+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Do gęstej masy wsypujemy galaretki |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjOn78Yn-q_AvzQPcoXQsCnrR5XwRTLdVQlt2Of0iMVoqFGg7wa0pXk-Q6FYExe4wa0vawmk0sipO8_cGYBXL8qXCIWKrAI5zOYWf5VGsmZ3BGhuIEsUEEbfklS-AzifS3u6KWKPT2_rEYn/s280/IMG_0224+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Dodajemy sok z 1 cytryny |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhe8bqFBfSVqTWzLU5zKOPHIA7bIaMyC9n92tIEh6_DXT8Da0fRFxRCkYsPmcXWw8yBIsQC1J464kFnLaif7JOg9O-xoXK3DcY6M62HCoI2bFP5bMhbg9D7bd1iap_lHIYQC1ajjcqmme6j/s280/IMG_0225+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Miksujemy całość do jednolitej konsystencji i odstawiamy do wystygnięcia |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjImgOnFvIzfqMkpdP-i78RXOCE6fm5OBnMfO2_9KI_nrb43mp3TvurqXg6fHHlylVvW6ZjEsRdiCj_H4PWILAkQQg4TLzMWHDFv-huifHuc6F33i4Dy7xu5XLtMK-TDfL2sC8vTr4XHL0i/s280/IMG_0228+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Gdy masa stygnie przygotowujemy poncz i nasączmy biszkopta |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEispPIsY0DUsJF6KrRxmQVnV8slZsfHEQPWuAO0qXryN3KQuRvmhZaluql367N5rGFsjFhb2wkGK0AurDKuc0nH9EFkNtdOfVcoi5PKqm0E0oGRRJMGxpWz8226FRz9ogAw8oicXZMKHrXp/s280/IMG_0230+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Wracamy do masy i dodajemy od niej po kawałku masła i miksujemy całość masa powinna być gęsta i puszysta |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhamSjBAgOJM1hX7Jx5yn4_QBiOZ0J04tOGZJnc8vZYCXklMznrRFCuDURMG6G5f2ksxh90zwn8cG7NC_wE_4z_I9xr2aynpwHvV-gpXOY_SKI5Z2FvBJZcfpvKDfZJp0sa3E30gIWmgyWM/s280/IMG_0239+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Przygotowujemy żelatynę do bitej śmietany |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjjBNRPLkrhwGatyFXs6rimNcdxFdlagkBSJzgo27p1Rq4UAg50GctaeqNNCpGeVts05JXEhRUN4Y7tn5GdjkmXkLD-HgrBIhyphenhyphenQ9FMLSjqRYNiY4bk-qa_e-aAUtyp6YJ2sJbTJjWMISw4i/s280/IMG_0241+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Śmietanę wylewamy do miski dodajemy cukier wnilinowy i cukier pudrowy |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgQ3ZoX1UkqNmhNZstSDmix0Cf3hhjtnhis_Upy_V_xoSDeYGsd-YaTZYqFdUWBy4InBrBFoTLgLqDMrJgOzdG6jWsNqgUt5EhZqvpwiar9JFwRBVLpwrdmEWjsm3NqAB1FjENkshonY0sC/s280/IMG_0243+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Miksujemy do sztywności i dodajemy żelatyn, następnie miksujemy całość |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj2G8ohmdjbYoJReJnLkUu6ilfLuglmmjVqiz4xwyT6Rq5Q-gci-kd6FQhU6RGdO0lf3V6PqmA2G957xhc5RRYsB7x4MuJe16buR_0DXXrRmbnUv5IbZ0j6IE1DnmXPfVzu4slWSIJrgx8o/s280/IMG_0242+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Przygotowujemy polewę z soku cytryny i cukru pudru |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjrIqLOI1ee8o4fG7HOvIkAEG2OZERu_rDf38IjtQk0hypd0a5VUo2sc3tVJtxw3JpYplSAXMec6maCtrXidDE3UXcDHKJavEpLRMCNGmvZKU4Hm7IZ1003d9Ax2TTJ3XOH31PTNWDuUa7_/s280/IMG_0234+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Na nasączony biszkopt wylewamy masę cytrynową |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgg22J0U7FsR4FjsymZ_DdkxqJmIAQejVJug04VM2hUvSBDkFlJmZPGZSsU7RphhZaBLYaQgCEPMOQlu3DnegQ4zAGSqdOntPXxRbKuagZLRbw5TELRt700CVwr9Q2CHUYLFqFgBBlee3dC/s280/IMG_0235+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Równomiernie rozkładamy po całości |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgP6VVt1zRikaPKpkt1W8OOh8_KU3w8ec5wyOBRGYtv9OHdRW7q-P0ddsaFYSUGcftJHGwnS_RxMbqYEeouD648eQ8cwanbdFWLXvUx2foobr0fN_EJm1D89kyjSN70jGz1Sx-M_-bwSOf6/s280/IMG_0244+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Rozkładamy bitą śmietanę |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiYMjxI9gPxghgeQ4E5KeeL36Gnws4yfY8SZc0sSGc-B6wr7DV5_F3gNWL_BVAj12bkGYB2xxaOhQ2lRR39KU63O_6wDAcxuqzcWZe-9OF8XvD0pGYQwiRsPDhexn2A5THa9jNeganAyRV7/s280/IMG_0245+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Na talerzyk wylewamy wódkę i nasączmy ją herbatniki |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjkSteOY22GRJePT_4FlC5fbxhrSAiWa6jbiTmFJ_l7BaRoK_6aa7D7lyAQaMUoLyYyKlZW520gZZzWN28C-YYUt42KO7DCSXDOo6Sszuc9uyupLNvmQXlrjwBQvzajzTHQC5WmHvRMmReA/s280/IMG_0246+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Nasączone herbatniki kładziemy kolejno na cieście |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjytHp9W-QNLY92TgwhMGGYyLnFwzRXfyRJVCH5Jztwdu4DhJvOKgFrmTbWkol07SgnircpteQ-wAudy_rcusEmF6uaGPrmFI7zx1mo4F7NPNOJT0Zjtl5oyUncbFxTg7tq3iijt2xAUaEO/s280/IMG_0249+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Całość polewamy cukrem lukrem-Gotowe :) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz