Zapraszam do przepisu na pyszną zupę kalafiorową. Delikatna, zdrowa zupka z dodatkiem warzyw posmakuje każdemu.
Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym!
Zupa kalafiorowa
Składniki:
- 1 średniej wielkości kalafior
- 4 skrzydełka z kurczaka na bulion
- 1 włoszczyzna
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 4 łyżki śmietany do zup
- Pęczek koperku
- Vegeta, sól, pieprz
Przygotowanie:
Gotujemy nasze skrzydełka z włoszczyzną. W trakcie gotowania
doprawiamy, Vegetą, solą oraz pieprzem.
Gdy bulion gotowy wyławiamy wszystko, marchewkę kroimy w kostkę i na
koniec dodamy ją do zupy. Kalafiora dzielimy na różyczki, ziemniaki obieramy i
kroimy w kostkę i dodajemy całość do bulionu. Gotujemy do czasu, aż kalafior i
ziemniaki będą miękkie. Gdy już są dobre dodajemy koper posiekany, oraz naszą
marchewkę. Następnie odlewamy pół szklanki zupy i rozrabiamy z 4 łyżkami
śmietany. Po rozrobieniu wlewamy śmietanę do całości i mieszamy. Trzymamy na
wolnym ogniu około 5 min, doprawić solą i pieprzem i smacznego!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg5SBhOaYFVt9_xdI-GhCBvCGkeYFDfxYQnSWvfiEC5FcZtj_6mcHL_Hj9Mdqc7tbj_AwV5RO73f4jTUwWODu2YEojQwTHJyeev4VCEbKRw3CRJwG0TqBctFaGufQpgMaJWv9vioQu3a-X_/s1600/IMG_0717+(Kopiowanie).JPG) |
Gotujemy nasz bulion. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh6lMwF__uFGNmIN8_efSsOFRizLWLsAT__pxLKp-KXCWY9yXoLBN3qeJrcn4H_FRrPFVIlmWY7y3RxblcEgj7_6JfybADRi2P89HMMnZIe7QCCl5DrcIC55ASGO3J7m7LX1xJHi9f7zQ6h/s1600/IMG_0718+(Kopiowanie).JPG) |
Szykujemy Kalafior, pęczek kopru oraz 4 ziemniaki. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiM7aeOMf-upJZurz4na5FNnNrjGcRgMswH9wSRNZp9PWrLxvpkcytfP3-HYbHf-YtyDMM5gfhHVTDz44GQURd4GP9NXfPDl85MyV9OS-zabUKevD6195MKx2doOAnS8_nLRpDorrzOcjDY/s1600/IMG_0720+(Kopiowanie).JPG) |
Ziemniaki obieramy, i kroimy w taką oto kostkę. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiwEegWTjAT9V5vscfIyZJ5A9-kurTG1COLzESKIO3qc-9Hett6T5PD_n7dRmkpIkr8Vrb-E8QNBWy8LzujNeRJpmP8UaBe3biQtkdAmR_vAdaCx4m13uiNLzAJH2wxeH7y8pg5RhYmYOrE/s1600/IMG_0719+(Kopiowanie).JPG) |
Kalafiora dzielimy na różyczki, wielkość wedle uznania, ja większe kroiłem na pół. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiR3L8aQJm0ZsSgMCrbTq0G2DwUO03l_-ygAvulk99WlI8RN2Nm2-46i5mu9aHZf9F2w12ReSvTZ96mD1cozFbF41n0PnN6WtqAzJAOtJjmostq_wAx5ni8eXG9XigCpS81ABQuXrNGChJI/s1600/IMG_0721+(Kopiowanie).JPG) |
Ziemniaki, kalafior dodajmy do bulionu i gotujemy do miękkości. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj2UVLidh-uKdyJUT9Ro8B67qRamjcwnrXtNMLIGHbq_tyhFHorvje6b7l8a3vmfRU1miQPwqeMyrW_dlbVfRxRv0uElymiAGEkePz32qyUHUo6HDYeD_NmCAKweoCn4-IkNoMVau8jewR0/s1600/IMG_0722+(Kopiowanie).JPG) |
Koper siekamy, a marchew kroimy w kostkę. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjxbGtynzSgNgnUNqWpSSoaeOtv9U2jBHY-a7Y-5DyoMGMGXNCVl7ePVGV7XUYHtG3-3WXrVa0gzbwmcol3kHv8mxAGPJpybqdnoiwa7654hoYCe3OTSwzX9hSnnR8MjnYCNk1gcaTBR9cA/s1600/IMG_0724+(Kopiowanie).JPG) |
Dodajemy nasz koper i marchew, gdy ziemniaki i kalafior już są gotowe. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiffHuc1HbqWdQv827ps38ybSBB5-l_dAtTJ-EWJsaS4GfKGhSXnUQ1pzyB4HY2SB8-NTVSnW62Ki6Mpb5lggH_KNTDc4hHQmriGh8mNP7mex6lmMG2axDADp2RQ0QRJUp_m9jFneUPWNNl/s1600/IMG_0723+(Kopiowanie).JPG) |
Odlewamy odrobinę bulionu i mieszamy ze śmietanką. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi3GzzNgMUFbdzB2yXY7wZAKa9lz1j4-ecTywS4dyNV53VtSQNLX02UMaonQk_-TVW73yKtUud9OBp8mdEnb6EKnvLVM0Tk1RBpNeR14jsvDV4YOOoJif7gKr53GRRyK9EpcwyaabWIpPN5/s1600/IMG_0725+(Kopiowanie).JPG) |
Następnie przelewamy do całości i trzymamy na wolnym ogniu. Próbować i doprawiać do smaku! |
Kalafiorowa, oj tak, bardzo chętnie :)
OdpowiedzUsuń