Propozycja na lekki (dietetyczny) makaron z bazylią, mozzarellą oraz pomidorkami cherry.
Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym!
Makaron z bazylią, mozzarellą oraz pomidorkami cherry
Składniki:
- makaron wstążki
- 250 g pomidorków cherry
- 5 kuleczek małej mozzarelli
- kubek świeżej bazylii
- 3 ząbki czosnku
- główka cebuli
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- ocet winny
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności gotujemy osoloną wodę na makaron. Do
wrzątku wsypujemy makaron i dodajemy trochę oliwy z oliwek. Makaron mieszamy od
czasu do czasu. Po ugotowaniu makaronu i odcedzeniu wody wsypujemy makaron do
pojemnika i dodajemy 2-3 łyżek oliwy z oliwek i mieszamy całość.
Na
patelnię wrzucamy posiekany (wygnieciony) czosnek i całość smażymy na oliwie z
oliwek do zarumienienia. W czasie smażenia kroimy pomidorki na ćwiartki i
siekamy bazylię. Przygotowane produkty dorzucamy na patelnię i mieszamy
(uważamy, aby pomidorki się nie rozpaćkały). Następnie dodajemy sól i pieprz
oraz łyżeczkę octu winnego, który nadaje słodkości pomidorkom. Kroimy kulki
mozzarelli na mniejsze kawałeczki i dorzucamy do całości, mieszamy wszystko. W
ostatniej operacji dodajemy przygotowany makaron, mieszamy delikatnie całość do
roztopienia mozzarelli. Przygotowany makaron starcza spokojnie na 3 porcję.
|
Makaron wstążki wrzucamy na osolony wrzątek z kapką oliwy |
|
Drobno siekamy cebulkę oraz czosnek i wrzucamy na patelnie z oliwą z oliwek |
|
Kroimy pomidorki cherry na ćwiartki |
|
Podsmażamy pomidorki do zeszklenia, dodajemy sól, pieprz i ocet winny. |
|
Dodajemy bazylię oraz mozzarellę i chwilkę podsmażamy |
|
Do całości dodajemy makaron mieszamy i doprawiamy do smaku |
takie proste dania są najlepsze, minimum składników, maksimum efektu :)
OdpowiedzUsuń