Każdy chociaż raz w życiu musi zrobić kopiec kreta !
Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym
Domowy kopiec kreta
|
Kopiec kreta pełen bitej śmietanki
|
Składniki ciasto:
- 1,5
szklanki mąki
- 100
g masła
- 4
łyżki stołowe kakao
- 1 ½
szklanki jogurtu naturalnego
- 1
łyżeczka proszku do pieczenia
- 1
łyżeczka sody
- ½
szklanki cukru
- 1
łyżeczka cukru waniliowego
Składniki bita śmietana:
- 500
ml schłodzonej śmietany
- 50 g
czekolady gorzkiej bądź mlecznej
- 1
czubata łyżka żelatyny
- 1
czubata łyżeczka cukru waniliowego
- 2
łyżki cukru pudru
Składniki do nasączania:
- 1 łyżeczka soku
z cytryny
- ¼ szklanki
letniej wody
- odrobina cukru
Składniki nadzienie:
Przygotowanie:
Przygotowanie ciemnego biszkoptu:
Za nim zabierzemy się za przygotowania ciasta włączamy piekarnik i nagrzewamy
do 180 oC. Masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, do
całkowitego rozpuszczenia. Po rozpuszczeniu masło studzimy do temperatury
pokojowej. Do miski wsypujemy: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier
i cukier waniliowy, delikatnie mieszamy składniki. Do całości dodajemy rozpuszczone
masło oraz jogurt, w takiej ilości, aby konsystencja ciasta była delikatnie
(średnio) gęsta. Całość mieszać za pomocą łyżki, można również użyć miksera.
Gdy uzyskamy jednolitą masę całość przelewamy do nasmarowanej margaryną
tortownicy o średnicy 24 cm. Ciasto wstawiamy do piekarnika na 40-45min.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy zdejmujemy boku i czekamy, aż wystygnie.
Po wystygnięciu, ciasto przełożyć na
talerz, łyżką wydrążyć środek na głębokości 0,5 cm, zostawiając 1 cm ciasta od
brzegu. Pozostałe okruchy przełożyć do miseczki i rozkruszyć na drobno. Wydrążony spód ciasta nasączyć wodą z
cukrem i cytryną. Obrane banany rozkroić i skropić sokiem z cytryny, aby nie
ściemniały.
Przygotowanie bitej śmietany:
Za nim zabierzemy się do ubijania bitej śmietany należy przygotować żelatynę.
Do szklanki wsypujemy 1 czubatą łyżkę żelatyny, 2 łyżki letniej wody mieszamy
wszystko, następnie czekamy aż stwardniej. Gdy żelatyna już stwardniała dodajmy
wrzątku do 1/3 wysokości kubka, całość mieszamy do jednolitej konsystencji.
Pozostawiamy do wystygnięcia od czasu do czasu mieszając (żelatyna ma mieć
konsystencje żelu). W czasie gdy żelatyna stygnie zabieramy się za ubijanie
śmietany. Zimną śmietanę (z lodówki) wlewamy do miski dodajemy 1 łyżkę cukru
wanilinowego oraz 2 łyżki cukru pudru miksujemy na sztywno. Do ubitej śmietany
dodajemy żelatynę i miksujemy całość. Ścieramy czekoladę na grubej tarce i
dodajemy do bitej śmietany, delikatnie mieszamy.
Wykańczanie kopca: Banany
rozkładamy na wydrążonym cieście. Na banany rozkładamy bitą śmietanę staramy
się ją ułożyć w kształcie kopca. Na bitą śmietanę kładziemy rozkruszone ciasto.
Gotowy kopiec wkładamy do lodówki.
|
Ważymy i rozpuszczamy masło na wolnym ogniu i odstawiamy do ostudzenia |
|
|
Do miski wsypujemy sypkie składniki |
|
Formę smarujemy margaryną |
|
Mieszamy sypkie składniki |
|
Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy |
|
Dodajemy jogurt i mieszamy |
|
Gotową masę wylewamy do formy i do piekarnika |
|
Upieczone ciasto |
|
Odpinamy boki tortownicy i odstawiamy do wystygnięcia |
|
Wydrążamy środek ciasta |
|
Obieramy banany i polewamy je sokiem z cytryny |
|
Przygotowujemy poncz i nasączmy ciasto |
|
Na spodzie układamy banany |
|
Ścieramy czekoladę do bitej śmietany |
|
Przygotowujemy bitą śmietanę i dodajemy startą czekoladę |
|
Na banany wykładamy bitą śmietanę |
|
Układamy równy kopczyk |
|
Kruszymy resztę ciasta |
|
Skruszone ciasto wysypujemy na bitą śmietanę |
|
Gotowy kopiec życzę smacznego |
Uwielbiam to ciasto, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńGenialne! Zjadłbym! Teraz sie zacząłem odchudzać z aplikacją www.kcalmar.com . Polecam, jako inspirację:)
OdpowiedzUsuńDescribed well enough, Check this one august2017calendar
OdpowiedzUsuńThanks