Sałatka z krewetkami, czosnkiem oraz chili
Lekka sałatka z krewetkami w pięknych barwach.
Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym
Sałatka z krewetkami, czosnkiem oraz chili
Sałatka w pięknej kompozycji |
Składniki:
- 200 g krewetek
- 2-3 ząbki czosnku
- ½ opakowania mix sałat
- ½ opakowania rukoli
- 3 łyżki oliwy extra vergin
- 1 papryczka chili
- 50 ml białego wina (wytrawne)
- Sól morska oraz pieprz
- 2 łyżki masła klarowanego
- 500 g pomidorków koktajlowych
Sos:
- 5 łyżki oliwy extra vergin
- 2 łyż soku z cytryny
Przygotowanie:
Krewetki myjemy i osuszamy. Następnie umieszczamy w naczyniu, dodajemy 3 łyżki oliwy, około 10 cienkich plasterków chili, wyciskamy czosnek, solimy oraz pieprzymy. Całość mieszamy i odstawiamy na noc do zamarynowania. Po zamarynowaniu całość smażymy około 10 min na masełku klarowany. Następnie wlewamy 50 ml wina na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając czekamy, aż wino odparuje. Między czasie myjemy sałatę, rukolę oraz pomidorki. Można delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Pomidorki kroimy we ćwiartki i oprószamy solą oraz pieprzem. Do kubka dodajemy 4 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy. Do miseczki wrzucamy mix sałat oraz rukolę, polewamy większą połową sosu i dokładnie mieszamy. Pozostałym sosem polewamy pomidorki i również dokładnie mieszamy. Na dowolne naczynie wykładamy mix sałat oraz rukolą, następnie pomidorki i na samą górę usmażone krewetki. Smacznego!
Produkty potrzebne do marynaty: papryka chilli, czosnek, sól i pieprz |
Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy na noc do lodówki |
Gdy krewetki się zamarynowały smażymy je na maśle klarownym |
Smażymy razem z marynatą |
Przygotowujemy mix sałat myjemy i osuszamy i wykładamy do naczynia |
Przygotowujemy sos z cytryny |
oraz z oliwy |
Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki i wykładamy na talerz |
Do krewetek dolewamy wina i redukujemy |
Krewetki wykładamy na sałatę |
Całość polewamy sosem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz