Zupa kalafiorowa
Składniki:
- 1 średniej wielkości kalafior
- 4 skrzydełka z kurczaka na bulion
- 1 włoszczyzna
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 4 łyżki śmietany do zup
- Pęczek koperku
- Vegeta, sól, pieprz
Przygotowanie:
Gotujemy nasze skrzydełka z włoszczyzną. W trakcie gotowania
doprawiamy, Vegetą, solą oraz pieprzem.
Gdy bulion gotowy wyławiamy wszystko, marchewkę kroimy w kostkę i na
koniec dodamy ją do zupy. Kalafiora dzielimy na różyczki, ziemniaki obieramy i
kroimy w kostkę i dodajemy całość do bulionu. Gotujemy do czasu, aż kalafior i
ziemniaki będą miękkie. Gdy już są dobre dodajemy koper posiekany, oraz naszą
marchewkę. Następnie odlewamy pół szklanki zupy i rozrabiamy z 4 łyżkami
śmietany. Po rozrobieniu wlewamy śmietanę do całości i mieszamy. Trzymamy na
wolnym ogniu około 5 min, doprawić solą i pieprzem i smacznego!
|
Gotujemy nasz bulion. |
|
Szykujemy Kalafior, pęczek kopru oraz 4 ziemniaki. |
|
Ziemniaki obieramy, i kroimy w taką oto kostkę. |
|
Kalafiora dzielimy na różyczki, wielkość wedle uznania, ja większe kroiłem na pół. |
|
Ziemniaki, kalafior dodajmy do bulionu i gotujemy do miękkości. |
|
Koper siekamy, a marchew kroimy w kostkę. |
|
Dodajemy nasz koper i marchew, gdy ziemniaki i kalafior już są gotowe. |
|
Odlewamy odrobinę bulionu i mieszamy ze śmietanką. |
|
Następnie przelewamy do całości i trzymamy na wolnym ogniu. Próbować i doprawiać do smaku! |
No no, klasyczny, acz bardzo ciekawy przepis na zupę - dodaję do swoich notatek!
OdpowiedzUsuń