Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa

Składniki: 

  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 4 skrzydełka z kurczaka na bulion
  • 1 włoszczyzna
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 4 łyżki śmietany do zup
  • Pęczek koperku
  • Vegeta, sól, pieprz

 

Przygotowanie:


Gotujemy nasze skrzydełka z włoszczyzną. W trakcie gotowania doprawiamy, Vegetą, solą oraz pieprzem.  Gdy bulion gotowy wyławiamy wszystko, marchewkę kroimy w kostkę i na koniec dodamy ją do zupy. Kalafiora dzielimy na różyczki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę i dodajemy całość do bulionu. Gotujemy do czasu, aż kalafior i ziemniaki będą miękkie. Gdy już są dobre dodajemy koper posiekany, oraz naszą marchewkę. Następnie odlewamy pół szklanki zupy i rozrabiamy z 4 łyżkami śmietany. Po rozrobieniu wlewamy śmietanę do całości i mieszamy. Trzymamy na wolnym ogniu około 5 min, doprawić solą i pieprzem i smacznego! 

Gotujemy nasz bulion.

Szykujemy Kalafior, pęczek kopru oraz 4 ziemniaki.

Ziemniaki obieramy, i kroimy w taką oto kostkę.

Kalafiora dzielimy na różyczki, wielkość wedle uznania, ja większe kroiłem na pół.

Ziemniaki, kalafior dodajmy do bulionu i gotujemy do miękkości.

Koper siekamy, a marchew kroimy w kostkę.
Dodajemy nasz koper i marchew, gdy ziemniaki i kalafior już są gotowe.

Odlewamy odrobinę bulionu i mieszamy ze śmietanką.


Następnie przelewamy do całości i trzymamy na wolnym ogniu. Próbować i doprawiać do smaku!

1 komentarz:

Copyright © Krystian i Marysia gotują , Blogger