Placki ziemniaczne
Placki ziemniaczane
Chrupiące placki ziemniaczane |
Składniki:
- 10 ziemniaków różnej wielkości
- 2 średniej wielkości cebule
- 3 łyżki mąki
- 1 jajko
- sól i pieprz
- Vegeta
- olej
Przygotowanie:
Obieramy
ziemniaki, trzemy na najdrobniejszej tarce (pokazano na zdjęciu).
Kroimy cebulkę w drobniutką kosteczkę. Do startych ziemniaków dodajemy
pokrojoną cebulkę, mąkę, jajko, sól, pieprz i vegetę, całość mieszamy
mikserem do momentu zmieszania się wszystkich składników. Sprawdzamy
leistość masy jeżeli jest za rzadka możemy pokusić się o dodanie mąki.
Gdy masa jest już gotowa można przejść do smażenia placków na gorącym
oleju.
Obrane ziemniaczki Ścieramy ziemniaki na pokazanym ostrzu tarki |
Kroimy drobniutko dwie cebulki |
Do startych ziemniaków dodajemy pokrojoną cebulkę |
Dodajemy 3 łyżki mąki |
Dodajemy jajko |
Dodajemy sól, pieprz oraz vegetę i miksujemy całość do jednolitej masy |
Przygotowana masa |
Placki smażymy na rozgrzanym oleju do chrupkości |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz