Klasyczne pancakes
PANCAKES

Pancakes z malinkami, borówką, bitą śmietaną i syropem klonowym.
Składniki:
- 50 g masła
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 250 g mąki
- 2 łyżki cukru (polecam trzcinowy)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatki:
- 500 ml śmietany 36%
- łyżeczka cukru waniliowego
- 2-3 łyżki cukru pudru
- maliny ilość dowolna
- borówka ilość dowolna
- syrop klonowy ilość dowolna
Przygotowanie:
W
rondelku roztapiamy masło i odstawiamy na bok. Do miski dodajemy 2
jajka oraz mleko i dokładnie ubijamy około 6-7 min ( dokładnie
rozbełtać). Następnie dodajemy mąkę, cukier, sól oraz proszek do
pieczenia i dokładnie mieszamy całość. Ostatnim etapem jest dodanie
rozpuszczonego masła i dokładne wymieszanie, konsystencja powinna być
dosyć gęsta. Smażymy placuszki o średnicy około 10 cm ( można mniejsze
można większe). Można smażyć bez dodatku tłuszczu ja jednak dodawałem
odrobinkę masła klarowanego. Podczas smażenia na powierzchni pancake
zaczną pojawiać się dziurki to znak, że trzeba odwrócić na drugą
stronę. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym aż
dobrze zgęstnieje. Pancakes układamy jeden na drugim i dajemy dodatki
jak chcemy ile chcemy. Smacznego.
Do miseczki dodajemy jajka oraz mleko. |
Po ubiciu dodajemy suche składniki. |
Następnie mieszamy, gdy masa się ujednolici dodajemy roztopione masło i ubijamy do jednolitej masy. |
Na rozgrzaną patelnię, wylewamy nalewką placuszki i kształtujemy na okrąg. |
Powierzchnia zaczyna się dziurawić a więc odwracamy na drugą stronę. Smażą się bardzo szybko. |
Trzeba uważać aby nie przypalić! |
Ja pancake oblałem syropem klonowym. |
Następnie bita śmietanka! |
Obsypałem obficie borówka oraz malinkami. |
No i smacznego!!! są naprawdę pyszne! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz