Karpatka znana wszystkim, wydaje się trudna do zrobienia. Nic bardziej mylnego! zapraszam do przepisu!
Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym
Karpatka
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiE_he9kbURFyS-7TpqPCFu6VkvVajkrp0jdxmHVg_JyLPjqWpbLQP7TOg5aHWC6XN_zlr0j15G9_u2RBRGoPcfw60_gE8djF97tQ7vRkHm0IAK61T9GkUWl2PYlISVaiyW0m9j2yOqWDDK/s280/Enlight1.jpg) |
Życzę smacznego!
|
Składniki:
Składniki ciasto:
- 1 szklanka wody
- ½ kostki margaryny
- Szczypta soli
- 1 szklanka mąki pszennej
- 5 jajek
Składniki masa karpatkowa:
- 1 i ½ szklanki mleka
- 2 i ½ łyżki cukru
- 1 mały cukier waniliowy
- ½ budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka mąki kartoflanej (czubata)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 kostka masła
- 1 żółto
Składniki posypka:
Przygotowanie:
Przygotowanie ciasta:
1 szklankę
wody, ½ kostki margaryny i szczyptę soli należy zagotować. Po zagotowaniu
zdejmujemy z ognia, dodajemy szklankę mąki. Następnie na wolnym ogniu mieszamy
całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Zestawiamy z ognia, po 5 min
wbijamy po jednym jajku i dokładnie miksujemy. Dzielimy ciasto na 2 równe
części. Foremkę smarujemy margaryną, wykładamy ciasto i równomiernie
rozprowadzamy po całej powierzchni. Ciasto będzie sprawiać problemy, najlepiej
użyć łopatki, można ją od czasu do czasu zamoczyć w wodzie ułatwi to
rozprowadzanie ciasta. Ciasto pieczemy w temp 180-200oC na złoty
kolor 50/60min ( parametry dobieramy w zależności od piekarnika). Ciasto musi
być dobrze wypieczone!.
Przygotowanie masy karpatkowej:
Z podanej
ilość mleka odmierzamy mniej niż pół szklanki, rozprowadzamy w nimi żółtko,
mąki i budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy mleko się gotuje dodajemy
mieszaninę, i energicznie mieszając trzymamy na wolnym ogniu 2-3 min ( cały
czas mieszając). Pozostawimy do całkowitego ostygnięcia. Gdy masa budyniowa
ostygnie, mikserem miksujemy masło i małymi porcjami dodajemy masę budyniową.
Nie należy dodawać szybko gdyż masa może się zważyć!. Gdy masa gotowa
rozprowadzamy ją na płaskiej części jednego placka ( rozprowadzamy masę na
płaskich powierzchniach, w wgłębieniach dodajemy mniej masy), następnie
nakładamy drugi placek również płaską powierzchnią do masy. Na koniec oprószamy
cukrem pudrem i gotowe!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgKhLLc-EQ2AiYg4NA2PVn_gFwGpxxxdYOXRGs4JsEbH-7FmoULE0kVeAVsM9-hLfpez3YnQaDLWRigRJvOoWhktfgE3utB-3U_JMX4_rbhMAqnpwAx9RVeUvy4cVdeejyAHvw9Hut9yv4c/s280/IMG_3258+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Zagotowujemy margarynę z wodą. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgIB9ijFdwUgvCc_f-iVH1mypMZDl5u8Ax4U6q-LykFh_ModvlsGl9W6-iN9ri3smaJRtzYgbPzIDQR1cGjucs1vpF5oOF802W6NOoCMohM_UtPImDdDBjjTZ6dEmZTqiEFeBhRmd5B2C-_/s280/IMG_3259+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Dodajemy mąkę i dokładnie miksujemy. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgFUbX_4tRsZMhInIGHiyPiR_7Eacvzoti24tL4h_APdHv_rwW6nfN3SCUx5aBXuRaCHrgV-1vz_KhDS2yCt66DCgfkrUZ6tW_qoTpV8_mDFtk6o-e66vNxAG2cOS3FRd-UbLP76Mvl2qVB/s280/IMG_3260+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Gotowa masa po zmiksowaniu. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhfJKlkCOzYce0eX-I61zNcvnixhmBbvg8Pxj8-jY_1orZIjn7ANam9bRrSoqwWcMheHEFkv7xrEZMt09haShho-paTO4sT_zkCzGuxL-Udk33-WPo_18Z6NpVkKYWmzEWjck46xSMxVU7_/s280/IMG_3261+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Dodajemy po jednym jajku i dokładnie miksujemy. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjVU60NUL0WWgQrsz0llBB1YnwJLFvfeQDWEDL8eG7ur7M3N2-Vw2wTDkfCh4oxjn_ESQBE_K896iAHU_E9zSoFnMOjV2-y3VQKejrzLbGvobUa2h7hyphenhyphenU0H5yT2lxnMsNsDs06DaYvJco1o/s280/IMG_3263+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Dzielimy masę na dwie równe części. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEikTfsgPZvh0bKA1aoRA5u9SkwfAp4VJBmkWXZ58PRN9NkhvPPzuu5ADJUvhHN6dapetM5x0fpd4kWPGMkAcxpgQ8OFbJcn8x2UvgLeg21oNj9UTDQ8LUV8DbhXpL1RGFuKBbncYTMDX0Kv/s280/IMG_3264+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Patelkę smarujemy margaryną. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgOuujG6mPuhnVQAZJ1LnC3J-BUB8KnMgCkpVSoJ8aWMmciGu29juZmm8wmLzVfeJYAFe3IlSlFK8NrI4jGcKo3t_Oqbm0XYwVQouL5KGRhNAO-4W1I4NbG0lFbip1XJG7rjIDoDijkFc7-/s280/IMG_3265+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Rozprowadzamy masę równomiernie. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj72BcMjsTk_kZ3ggdzpG6SM6f8LrZCL0sFZZqcFSJCEcU4jtn4tXaF5tRb-93cFyyssVS5NQdyF8HS7FLnackIlTvwwC0vcs0e9QGKP1NghbB0agUIkeU07M_tXJaBsZaYCr8u1LDMPFHY/s280/IMG_3266+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
W mleku rozprowadzamy mąki, budyń oraz żółtko. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiRp3IJ6olYk8anQyuLU-aNJhXRBQvPYmmrCwDGVfZZDaJYd0JcjigO4Ym9oTU8N3PVCytKPDyOkyfVBg1_Fip-xDraARWFOfvZgfRb-hfq4jaZ3zN9r9ZMxKNhqyZMTTNK0TE49syZneSA/s280/IMG_3267+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Mleko zagotowujemy z cukrem oraz cukrem wanilinowym ( użyłem cukru z prawdziwą wanilią). |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhFtW9ewj91KMmFFvhcNkXPLzP7EVQ8oxk1NcBmGp65cpgrQdLlaasOKj1vsl2YTqg1Sd2LAn7ef_53t7qk_HSruZn60E4up_pKtXYhRbBVjAMB0X2FCwY0PCvhq9QnNFUlCsK76xRib6PL/s280/IMG_3269+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Gdy mleko się zagotuje, dodajemy mieszaninę, cały czas mieszając. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiMAc-C_lsoyaOb4drCiMFb2n7M1PC7aly9YcuRXHTaWaLqa81ky5Zzq6HigxyczOf55ltZeCW4JgFC_0vOZmMOBKeMDbtz5Cvbiu1ZEis-ohX2TxTmGvXsv_AN3NEUmAx1PvwB5lJPr6Wz/s280/IMG_3272+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Wystudzony budyń łączymy z masą. Miksujemy masło stopniowo po łyżce dodając masę budyniową. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgWJpar_hLmvgeP7I9fTrayMZ1CSXSfueojNIrYPfcWtn29uwrVcSUAFvqrjvsXFJ_iWwHpBLy14izWwq40f4p1v8LXZJEw6HUUGtTqE_elSPpAPd3_jzazhRK_16GpbCDNNeRlFhs0sutH/s280/IMG_3273+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Masa gotowa. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhNDTeiwnJTHCRsp_IDiVbe-MmykEsld5CpCaPvYtp6R7TrnDuU-S7u1b4MyH-H0fgFOgJRvzCkUpUNDOCaiK7Sl8PjG-P7O2Ynr_WaS-ZK7c9tbI6LnqxkjXscVAJCO3udXVOyhJ7l8HSs/s280/IMG_3274+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Masę rozprowadzamy po płaskich powierzchnia. W zapadlinach delikatnie smarujemy masą. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEieQyq-72pEPiiGlDFCXCGC-pT9KWZQ2lbekphyMKt1MEYvDs_flH3P_wLDCabDQm8BdLrELF0IfWNefRLW5wv5j82fFrz0C-q5izbXbMO-hzGcXr8AIB5xpKlhhRS4KKnHywJSH7H1xSUg/s280/IMG_3275+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Masa rozprowadzona:) |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjET-FNBNicDaz2KWjAMRbfN3CI0xxxB6_NKGRZAaeYG6YHw-0x3yiNRDuv8Ua5xfXX3dNLST9dVv_GUcbRb_PlkrHIGWcyVScpfGMrUJkUf0Y0APC506Dh0YKqoBs0zEVfZLkTAxrrVHTb/s280/IMG_3276+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Nakładamy drugi placek, delikatnie dociskamy. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhC8P9XCTBwCrfyoBDJ7VIUcbI4xUkva5tQfFafXDynz2vLT5Owr9Y64bC-sjTshjB5VGarXJolbvlCkx8bkB3WavE_qgp72EhMQX0WwE9sTdmoYm6vhk_chfzOr8EmKyTQc_Y_Wng9PK81/s280/IMG_3277+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Oprószamy całość cukrem pudrem. Smacznego! |
To chyba jedyne ciasto, które faktycznie mi wychodzi:) Mam opanowany przepis do perfekcji:)! Uwielbiam, ale odkąd jestem na diecie nie pozwalam sobie tak często. Staram się od święta kawałeczek.
OdpowiedzUsuńNo mi raz wyszło i robiłam raz. Łatwe to jest, ale jak chcesz to można wspomóc się informacjami.
UsuńMiksowanie masła może spalić mikser :)
UsuńPrzepysznie wygląda to ciasto, będę musiała spróbować gdyż kocham karpatki.
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :-)
http://www.mecooks.com
Użyłam do tego przepisu mąki z Melvitu http://melvit.pl/ bo trochę mi bardziej pasowała. Całość wyszła super i bardzo mi smakowało.
OdpowiedzUsuńMam opanowany ten przepis do perfekcji:)
OdpowiedzUsuńDla mnie mega, lubię ten przepis na karpatkę.
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ten przepis. Czy mogę tutaj użyć oleju palmowego?
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! przepyszna karpatka
OdpowiedzUsuńIdealny oraz już opanowany przepis! :)
OdpowiedzUsuńDziś będę gotowała po raz pierwszy
OdpowiedzUsuńrewelacyjny przepis! Jutro testuje
OdpowiedzUsuńJadłam już wiele karpatek, zazwyczaj kupnych, ale ta.... idealne ciasto, jakby z przepisu mojej babci. Zrobiłam, wyszło idealne... i na pewno nie był to ostatni raz z Twoją karpatką. Wielkie dziękuję!
OdpowiedzUsuń