Zapraszam do przepisy na bardzo łatwe w wykonaniu, a co najważniejsze bardzo smaczne kruche ciasteczka przekładane dżemem.
Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym
Kruche ciasteczka
|
Smacznego:) |
Składniki:
- 300 g mąki tortowej
- 200 g masła
- ½ szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Dowolny dżem
- Cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Mąkę, cukier
puder oraz proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Masło w temperaturze
pokojowej kroimy w kostkę i wrzucamy całość do miski. Na koniec dodajmy 3
żółtka i ciasto dokładnie wyrabiamy. Wstępnie można użyć miksera. Wyrobione
ciasto zwijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum 30 min. Po
upływie czasu ciasto dzielimy na pół. Jedną część rozwałkowujemy a drugą
odkładamy do lodówki. Wycinamy ciasteczka w kształcie serc. Z drugą połówką
ciasta czynność powtarzamy, ale wewnątrz wycinamy mniejsze serca. Pieczemy w
180oC około 10 min. Po upieczeniu ciastko bez dziurki smarujemy
dżemem ( ja użyłem brzoskwiniowego, wyrób własny), nakładamy na wierzch ciastko
z dziurką delikatnie dociskamy aby ciastka się skleiły. Oprószymy cukrem pudrem
i ciastka odkładamy w chłodne miejsce. Smacznego!
|
Szykujemy sobie wszystkie składniki i dajemy do miseczki. |
|
Wyrabiamy ciasto, użyłem wstępnie miksera, a dokończyłem tradycyjnie ręcznie. |
|
Gotowe ciasto zawijamy w folie spożywczą i odkładamy do lodówki na min 30 min. |
|
Z jednej połówki ciasta wycinamy pełne serca. |
|
Z kolejnej połówki ciasta wycinamy pełne serca, a w nich mniejsze. |
|
Pełne ciasteczka upieczone, już same w sobie są pyszne:) |
|
Z Po upieczeniu wszystkich ciasteczek, zabieramy się za przekładnie ich dżemikiem. |
|
Z Na koniec ciasteczka oprószyć cukrem pudrem, zostawić w chłodnym miejscu aby ładnie wszystko związało. Smacznego!! |
Ale śliczne!
OdpowiedzUsuń