Pyszna śledzie w śmietanie z dodatkiem koperku, cebuli oraz ogórków konserwowych!
Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym
Śledzie w śmietanie
Po 2 dniach śledzie są idealne do zjedzenia! |
Składniki:
- 5 - 6 filetów śledzia z zalewy solnej
- 1 i ½ średnich główek cebuli
- Koperek ( ilość wedle uznania )
- 8 -10 ogórków korniszonów ( 8-10 sztuka małe )
- Sól morska pieprz
- Mleko ( do zamoczenia śledzi )
Sos:
- 500 g śmietany ( używam 18% )
- 3 łyżki majonezu ( nie czubate )
Przygotowanie:
Śledzie
wkładamy do głębokiego naczynia i zalewamy mlekiem aby całe się pokryły i
odstawiamy 4-6 h aby straciły słoność. Cebulkę siekamy drobno i obficie
posypujemy solą, zostawiamy na 3h. Ogórki kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Koperek
jeśli świeży siekamy drobno ( można użyć mrożonego z własnych zapasów ). Po
upływie czasu śledzie osuszamy przy użyciu ręcznika papierowego. Do dowolnego
naczynia wkładamy cebulkę ( najpierw ją dobrze odciskamy ręcznie ), dokładamy
ogórki, koperek ( wedle uznania ), śmietankę, majonez dokładnie mieszamy i
doprawiamy solą oraz pieprzem. Śledzie
kroimy na paski o szerokości około 0,5-1 cm, dodajemy do całości dokładnie mieszamy.
Jeśli trzeba doprawić, przekładamy całość do słoika lub innego szklanego
naczynia zakręcamy i odstawiamy do lodówki, warto poczekać 2 dni, aż całość się
przegryzie. Smacznego!
Śledzie namaczamy w mleku, tak aby całe zostały pokryte. Odstawiamy do lodówki na 4-6h. |
Cebulkę siekamy drobno, osypujemy solą i zostawiamy na 3h. |
Śledzie osuszamy przy użyciu ręcznika papierowego. |
Szykujemy sobie 8-10 ogórków korniszonów ( wyrób własny :) ) i kroimy w drobną kostkę. |
Śledzie po osuszeniu kroimy w paski. |
Do naczynia dodajemy odciśniętą cebulkę oraz pokrojone ogórki. |
Dodajemy śmietanę, majonez, koperek ( wedle uznania ). Doprawiamy wstępnie solą oraz pieprzem. |
Ja uwielbiam śledzie w occie :) Ale w śmietanie też są niczego sobie. Mniam :)
OdpowiedzUsuńJa też lubię śledzie w occie :)
OdpowiedzUsuń