Kopytka
Kopytka znakomite na szybki obiad.
Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym
Kopytka

Kopytka posypane białym serem oraz cukrem
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- Mąka ziemniaczana
Dodatki :
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
- Cukier
- 1 kostka sera białego
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej
wodzie. Po ugotowaniu tłuczemy na jednolitą masę. Na stolnicy układamy z
ziemniaków okrąg i wycinamy ¼ ziemniaków. W puste miejsce dodajemy 2 łyżki mąki
pszennej, a pozostałą lukę wypełniamy mąką ziemniaczaną. Dodajemy wycięte
ziemniaki, wbijamy jajko i wyrabiamy całość na jednolita masę. Jeśli ciasto się
klei należy podsypać sobie delikatnie mąką. Odcinamy kawałki ciasta, rolujemy i
ucinamy kopytka. Kopytka rzucamy na wrząca osoloną wodą, po wypłynięciu na
powierzchnię gotujemy 3-4 min na wolnym ogniu. Na patelni rozpuszczamy masło
dodajemy bułkę tartą i delikatnie podprażamy.
Kopytka oblewamy masełkiem z bułką, ścieramy serek biały posypujemy
cukrem i gotowe. Smacznego!
| Wycinamy 1/4 ziemniaków |
| Pozostałą część ziemniaków wypełniamy mąką ziemniaczaną |
| Wbijamy jedno jajko |
| Zagniatamy ciasto do jednolitej masy |
| Ciasto dzielimy na kilka części jak nam jest wygodnie |
| Rolujemy rękoma wałeczek i tniemy kopytka |
| Na wrzątek wrzucamy partię kopytek gotujemy 3-4 min od wypłynięcia na powierzchnię |
| Kopytka wykładamy na durszlak i hartujemy zimną wodą |
| Następnie delikatnie wysypujemy na talerz |
| W małym garnuszku rozpuszczamy masło |
| Rozpuszczonym masłem polewamy kopytka |
| Ścieramy biały ser na na grubej tarce |
| Całość posypujemy cukrem |




Uwielbiam kopytka.
OdpowiedzUsuń