Pyszna, sezonowa zupa krem z dyni! Bardzo rozgrzewa i smakuje wyśmienicie!
Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym
Zupa krem z dyni
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjhFL-zCRLvAoghYMlgA-A3427Ls6jT3iOeaS59cWN7o5MRQfdjnW6wToLHB9c9uTOGBMVB2hwo2ZIqNVgTjKNOEWtNzG3m4Wo65FVp4vBNZx2mRgsxX-bYu0nPmjVYjXtB28Dos763JbEb/s320/IMG_0004.JPG) |
Zupę podajemy z łyżką jogurtu naturalnego!
|
Składniki:
- 1000 g dyni (pomarańczowa)
- 2 cebule
- 2 czerwone papryki
- 3 ząbki czosnku
- 5 czubatych łyżeczek przecieru pomidorowego
- 1,5 l bulionu warzywnego
- Olej
- Plasterek świeżego imbiru
- 1 łyżka soku c cytryny
- Sól, pieprz, vegeta
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy 1,5 l wody, dodajemy 1
marchewkę, 1 pietruszkę, 1 cebulkę, małego pora, natkę selera, łyżeczkę Vegety
i gotujemy bulion. Obieramy dynię ze skórki, wyrzucamy miąższ i kroimy
przygotowaną dynię w kostkę. Paprykę oraz cebulkę kroimy w kostkę albo paski,
dowolnie. Wlewany na patelnię 2-3 łyżki oleju i obsmażamy kostki dyni z każdej
strony. Z bulionu wyławiamy warzywa, i dodajemy obsmażoną dynię. Dodajemy przeciśnięty
przez praskę czosnek, oraz drobno pokrojony plasterek imbiru. Wyciskamy łyżkę cytryny dodajemy do bulionu i
gotujemy całość 15 min. Między czasie dusimy do miękkości paprykę oraz cebulkę
na odrobinie oleju. Po upływie 15 min dodajemy uduszoną cebulkę, paprykę i
gotujemy całość około 5 min. Następnie całość dokładnie blendujemy na jednolitą
masę, dodajemy przecier i trzymamy całość na wolnym ogniu około 10 min. Doprawiamy
solą i pieprzem wedle uznania. Zupę krem z dyni podajemy z łyżką jogurtu
naturalnego. Można również do zupki zrobić sobie grzanki. Smacznego.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgNT85ZejtPD3jReHx21Gc01lDDRQDrCYYBIYQg7FmrL-474w_47WMwz1qhzbz6SKB-fJxEmOnFme1k_KSkeQBekn5oXDcqDQudbTZIM0yY_hQeaO4Utabqw3uEl_oDoI_C7x1AqeN4Okvl/s320/IMG_0022+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Gotujemy bulion z 1 marchewki, cebuli, pietruszki, pora i naci selera. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj8MIsH6jfUGPznVUa7rzFYBUMulHEh7J_xFGUg4NaVR4CW6WPqHNLS6gSSWiiqQEEFmREADDb9wW8cvDECZjRQ5Ou5ZjbTIC0WZKG7Xo1XV74ln9_65aoP_U7RE3iqH-Dtfh4fKvbWN9yW/s320/IMG_0023+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Kostki dyni obsmażamy z każdej strony na oleju. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhBk1D-s5wd_VGqrjl6Bb1GDc1BJEiwNpu0VK7bWDFs96BeTpEFm4jOm8Ig2lcK1VCO7CUd0qFFEsaphnJBS87Tunc08NEH1XIEJ7FdmOZ12L2aVbWPVDE2AB2hdurgfR0XgtmtDg_ltX0p/s320/IMG_0024+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Wyławiamy warzywa z bulionu i dodajemy obsmażoną dynie. Gotujemy całość 15 min. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi5GgMGr5TdZ9rjA2ONwpLEqp3YeQJ_0et8tap-0tUJtJGC40RZByg5P4xr3JRrlhsGf-4lRvVarce-zxPscwgK1wMbjxxHAizd-30Am-oNvtWRJw_0vU48M19SQ1HDaKIB-MLmshIiK6s0/s320/IMG_0025+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Dusimy do miękkości cebulkę oraz paprykę. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhV8Frar0kVcFYIHxDe3Emx1cdSWVGmhGgAPHA7R2EGWD4Be0CopFnMylWC96FZl7jZL7GA6-PC9ybONOmbQEie3AEaW4WSHGCWCEzauQPldvdQPRiH3ZBWvxvwR4nCYfbf-7ifV4V2U76H/s320/IMG_0026+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Dodajemy do bulionu z dynią drobno posiekany plasterek imbiru. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhUYKeaxFkX85yJsfpdYc4UBo_vvBWkfTHd5079cqbZY2nOlxqZ_8XzHw7BnnucTljMyFgzfdsg746jqK1wJHZuJ2VelxUJy6nIOWsg7CPxy-JQe1ZGP54Lo_nMmVmehSPmaWoABqujoFiV/s320/IMG_0027+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Przeciskamy przez praskę czosnek. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjlzqWyUzabyEI3UalVNyQWUFNDJfPIULYXq72J5akLHbDJnnv1iyHu5RlBnoa3RZthHke7cK3Tn4OBCOb7fkCIEYQMRH3BUiSJZy6JJRCs3ip729EGMU_CHc9fWnrsgUTi7GnYBKUlxdtH/s320/IMG_0028+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Dodajemy łyżkę soku z cytryny. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg0jlzfDtWiju9Idc1V-RVX8bsIWereG2Sgl2pi97GZV5cCL37SC6maDTceeQ7jyBNK1YuOr-ZV212LlG_Z3_zTKmVT3CwhMQrrUvl6BqFZRONvrxQbrBhAE2ge6C69k8bfNV3Pi-lZ8aGN/s320/IMG_0029+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Po 15 min gotowania, dodajmy uduszona paprykę i cebulę. Gotujemy całość około 5 min. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhGBXZiysBExDR7ruDWqhKWaokd8j3H83Hj-4s6Y4oqYdvkh6zFQsp5AI9vRR5BUXQUUp20Vm7FpdbrLcSRPs_IZYl9lLRzGTK9WDm_-dN_EYddNYH5E0ulzigSfTMFsoxjtSL86Fbks5gN/s320/IMG_0030+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Następnie blendujemy całość na jednolity krem. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiEqpR7oSuiR3V1xrpqd18qRykRBOIPZ_YuhEao95oCAFiEHCbXP9brls8m_TAoZLwInt-gTaewX5JG6oMrIqdL4li4GSB4CvqJ8HwQmUnL9JJ5BQwpg_hExJCkCvMeKnhMxqb3OtIxlgWP/s320/IMG_0032+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Dodajemy 4 łyżki przecieru, i możemy blenderem ładnie wymieszać. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgF6Ce9MBUFIq_3ljRebUK9-XQa5t3xoKvkHd4g22T_kHrAMLwCZzrM-FAd9Oo_4QFCSlGP1jdeThOJHtoQLmTb9VkNFTSJiIcPUP5T29J5tZn8Nx9DEft_1pI1-C_oAr3x7o2gR_cRSe_G/s320/IMG_0034+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Trzymamy całość na wolnym ogniu około 10 min. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem wedle uznania. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz