Przepis na pyszny sos grzybowy, ze świeżych grzybów. Do wykonania użyłem świeżych prawdziwków własnego zbioru:)!
Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym
Sos grzybowy
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjzdlAS3yt2qXDpaMFdYlm264_DdR2YP5xvhVF-twCANqkuYWzM6fltZKNGVVYjsjVO37QEAfTCDvqlXAlW1hmGTBcTHDMtvA-W3MNAEr5dTBTVe9DACgWcbNTHh-HxcD22kyjkb0p8nish/s320/IMG_1064.JPG) |
Sosik użyłem do polania gołąbków:) |
Składniki:
- 40 dag świeżych blanszowanych prawdziwków
- 3 średniej wielkości cebule
- 450 ml śmietany 18%
- sól, pieprz, vegeta
- 60 ml wina białego wytrwanego
- 2 łyżki masła kalorwanego
Przygotowanie:
Na patelni rozpuszczamy masło, i następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Dusimy ją około 15 min. Po upływie czasu dodajemy nasze obgotowane grzybki. Posypujemy całość solą, pieprzem oraz vegetą i dusimy całość około 15 min od czasu do czasu mieszając. Następnie przez 5 min podsmażamy delikatnie. Wlewamy 60 ml naszego wina i trzymamy całość do czasu całkowitego odparowania. Następie dodajemy naszą śmietankę i trzymamy całość na wolnym ogniu około 10 min. Często mieszamy doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Sos można zjadać z chlebem, ziemniakami, różnymi mięsami! Urozmaici smak każdego dania!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiEpyfknw47JQdRPFUwAY97Ga2fZRyaokhT6G9dCWUaXV0bo2Wcbk9ldsyYjC5Db72PXdqWu8iFaokcITL4A0dnUyFj8UVL9dyUEBiPD3eToOCgm1y-T_1vHUdrRkb3AgPZzJmrLrdpFHYo/s320/IMG_1054+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Nasz poduszona cebulka. Ja kroję w średniej wielkości kostkę. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgQFvbGgQWMI1ljKkTPzGgnjA2vRU_1sohMNy6C5lce2lQEvwSIUmCsgdb9NsHyh76G_4JCFqEdococ1Fqn4cyPv-cVe16rohvjqXzLNvGr-yNvU1EggXf0lo7O1yski-WAWzp8dpvxO8hc/s320/IMG_1055+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Następnie dodajemy obgotowane grzybki. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjoUFjdHZOABjBDbhZQVNkjaSbOo0N1zai-0ejOPNb2Rz_5zjNe9riJkXDfJXKjp8iYZamCBKzWBx_ySKR8qn1X9y8S0QbVD4z8TFtmTClBC0lveIO5nS_9B3QV20KZS_reEDFZsWAzhrun/s320/IMG_1056+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. I dusimy. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiBxq_a6GfpR_FqM5dlFJUpb4UgZcP4tfbG7Yrpsab-qhYKtlxYpICIqhSXOumomFLPyCIWeUKhrfsfz_Su0PXQRmQVPUKMW0np8bt6uFe_2HFQ8Yqwtu-Bb_xxK1rDIRSdM_xg6EV-pNWV/s320/IMG_1057+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Po duszeniu i 5 minutowym obsmażeniu dodajemy wino. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhewSIZUwwjV-k_5ksiKbQskTGscW6MJN_FsrkbMGBnIrloKGqGYSZbyQl-74Xd1RhoiIzUcyuL-YSkkuPsaFZBtNayWfNWioA9JWNmTcGd7sqGFiGbHGh0nrUbR9rVKS8TkM7bma27Cbqc/s320/IMG_1058+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Gdy wino odparuje dodajemy naszą śmietankę. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjSg4L_IoiR5KiCYmDTruKLL73iZqWtVQFOlVvQ_IKaYp9WZpHN5W8-HT7Qkigk_5i9hJuHSwKpdGTFy4qZuN8PaT1wJ93VYvMsA8K-IKxStvUdlg2YT5-IYImzcVVKuQdptYif1tkGJSMz/s320/IMG_1059+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Podczas dodawania śmietanki cały czas mieszamy, aby nie uległa zważeniu. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj5xwEkzHix4J4PmLRCVUmlXyCejJpsMt3MLQm7vXGehBPkMkTeYwAUbDn0lPgZnvVRT26Hr2YdecPkEkRmmfrbFwkdy3oovhxu4W8Y10-oOnJ9A4_Jjllz0wbib8CQxf6_mLT0_E2w2xEb/s320/IMG_1060+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Trzymamy około 10 min na ogniu, mieszamy i doprawiamy. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgpxDAmeeVml_rcaOu7DFk6INNUQLR8c5TBTVdZ-6cpxYSgUCrdhZdfGplfieCo6yJL5jnlmu2xBE_l_alewFBisKcVUsjrMk3Xr6h9eiaiOGU_X3UXBt2YlqzRCaUa5wtBFY6Fd9yLIHxC/s320/IMG_1063+%2528Kopiowanie%2529.JPG) |
Sos gotowy smacznego!! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz