Kolejny przepis na smaczną rybkę jaką jest pstrąg. Bardzo proste w wykonaniu a smak jest rewelacyjny. Przygotowany w sposób klasyczny aby wyciągnąć smak rybki.
Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym!
Pstrąg w mące smażony na maśle
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhA7asChEGjYhOe72ij-zU4Ohd3mr3OO7zS769lkDyb8ZJYnZIT0Z_qdWfLs66EFozvYSoXqq9r8JXbD5m5Yo9m6t18QzG-E-PmYIsitiwf0iXsxGU-W-SheHmSd4Qw_xj6wfLqfmYA9adc/s280/IMG_0076.JPG) |
Nasz gotowy pstrąg ja zazwyczaj podaję z frytkami. |
Składniki:
- 2 pstrągi
- sól morska oraz pieprz
- pół cytryny
- 0,5 szklanki mąki
- Vegeta
- papryka słodka lub ostra
- masła klarowane Ghee
Przygotowanie:
Pstrąga dokładnie płuczemy i
oczyszczamy a następnie dokładnie osuszamy. Pstrąga nacieramy solą morską oraz pieprzem.
Wnętrze posypujemy Vegetą oraz papryką. Następnie pstrągi dokładnie skrapiamy
sokiem z cytryny ale z umiarem ! zostawiamy na 1-2 h do zamarynowania.
Rozgrzewamy na patelni masło Ghee, pstrągi dokładnie obtaczamy w mące i
kładziemy na patelnie smażymy po około 15 z każdej strony, jeśli rybka jest
grubsza można dłużej. Pożądany efekt smażenia to chrupiąca skórka. Smacznego.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgAtEN6x5Bji02fsWIn8N7shE_5Gwh09zT4uMF2MWOn6QZieJddkwxTMArkRBXC9AAq3C8EzSw_cU9e_woUESRX9dAvLuxVWpyFeiigcJtrZpc8NAQNPnR1JzSmCcn26n8Ny2L784nE_gGW/s1600/IMG_0054.JPG) |
Pstrąga dokładnie płuczemy i usuwamy pozostałości z wnętrza. Ja pstrągom obcinam głowa, można je oczywiście zostawić. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjHTe4Ar9-C8-TrMM3NedMra1dukfK2FjqC9_mkk1LePMAcknaJaU-PdubgRNWJwCDnlgTqCy62CP78JBeIG7vI-9WRP3SLFgCW-ZUCY4EyYlUvFP2DhElwYxWqq-IeGaZ-f4zWVI6b6KRw/s280/IMG_0056.JPG) |
Skrapiamy pstrągi sokiem z połówki cytryny. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi4qO5XbKP9wtvTYExk69Bmm96Mt-ZOJ3Q1GomdJnbT-gRimzT-8PDMu-pm3QzDURrT4l5hFq0aY0z1ixgA0kh65YjpgSgjbinaS25eO981GHnhDvyjYU5NaVdina1Fr4-Vu8WNAihqENPw/s1600/IMG_0058.JPG) |
Nacieramy z zewnątrz solą morską i pieprzem a do wewnątrz dajemy Vegetę oraz paprykę. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEizD6_B3nWD75p3oARJguL4SLpyorcoAbx6HAHiMuJcCthfJrsF2R1lRipkpsIB2m9oUBcaFr3FLF5Eb1sJnFGqrW4eRz8oSU39kfKkAu7JjKI8IrOQ_EX-z0RtauPGmOHgaN4dQEirC91F/s1600/IMG_0070.JPG) |
Gdy pstrągi są już po marynowaniu obtaczamy je dokładnie w mące. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhbdtalgr2VCi32asL2jRN1jRULGyeIPO-tjeQJwC-vbIqaWV9Tqs4BsW2DmKetgJS7_AHbTIL2GXNiVntjgVAnMcGM9pkdvuS8_2RPlhf5wtquBgpS-_LljAxkBTMr4ITk0V8dE-Hr41TR/s1600/IMG_0071.JPG) |
Następnie na rozgrzaną patelnię kładziemy pstrągi smażymy powoli ale nie za wolno. Obserwować czy mięsko robi się białe. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjZoQFA-3JIGs20vYWgbLUYoQYxXLS015HSJ7R-1RSw1vvkFamd8ajvyLA3i9pn-aqCedaIPfi76ZIMAwF9NEs66z11_QppBJm1Uza408INVgwI0BFnUd6-AB0Zn8Ms7QzYQBrHkbpItS8-/s280/IMG_0075.JPG) |
A tak wygląda nasz pstrą po usmażeniu. Smcznego! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz