Przepis na bardzo smacznego delikatnego dorsza. Przygotowany w najprostszy i tradycyjny sposób oddaje nam prawdziwy smak tej smacznej rybki!
Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym!
Dorsz smażony na masełku
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjyuhAdVyX7JLGBwaE_24713Mh0NsxjAyd_bVNGqGHIUxkafCqJ4EFxjiGKVNxJfFurv8AfpfscCcFPjEcKmajc2obRueXZTj3_S8P-iIy2SgPTkoxha2GOm6pAn99ZaWLaQCneL67AoGOo/s1600/IMG_0519.JPG) |
Dorsz usmażony na złocisty kolor, rozpływa się w ustach. |
Składniki:
- 2 średniej wielkości dorsze ( ja posiadałem świeżo złowione w Bałtyku)
- 1/2 cytryny
- 3 jajka
- pieprz
- sól
- bułka tarta
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
Dorsze oczyściłem, opłukałem i pokroiłem w dzwonka. Następnie układałem w miseczce i skrapiałem dokładnie cytryną. Następnie szczypta soli i tak zamarynowane dorsze zostawiłem na noc w lodówce. Kolejnego dnia szykujemy panierkę z jajek, soli i pieprzu. Maczamy dzwonka następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na maśle klarowanym z każdej strony na złoty kolor. Tak przygotowany dorsz jest delikatny, soczysty i rozpływa się w ustach!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgMJTmr1pXhfAQUu22nLf_IBLvWDdpaE2Cc_T2TdbbDT8V24vu84BmQXRUSFKCK7fSg5cad3iNk1Zd7_15Knexg4EUDZ5kp-VjJAPNqhKUTp3jvO4KricowOMNn_b7ASWZfEWcAsmmIY3-8/s1600/IMG_0031+(Kopiowanie).JPG) |
Skrapiamy naszego dorsza cytrynką i delikatnie solimy. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh1-5PO12gpiaQqKJeC-8xBTP5KyjyuGHIYBFwHvEdWBLbhVqrWq4kX-9iDT9L0KJTGFnhr_bVXOJJ12HIQJFx53fiP2rw5luZ6FWVOYYoEzBdvn1dSbEXZz1aRR9b0tP7zHnoROodzowdW/s1600/IMG_0516.JPG) |
Smażymy na średnim ogniu, z każdej strony na złocisty kolor. (Polecam masło klarowane Ghee) |
Bardzo lubię tak smażonego dorsza ;)
OdpowiedzUsuń