Witam, moi drodzy dziś prezentuję wam przepis na pieczoną doradę doprawioną oliwą z oliwek i czosnkiem. Doskonałe połączenie smaku z tą delikatną rybką. Gorąco polecam na piątkową rybkę.
Ten przepis jak i inne można znaleźć w lewym bocznym pasku!
Dorada z oliwą i czosnkiem
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhFobCvBEraIQB12h25dpUBAzAKl3Nv_fQ19W61Q-DkybeVkbbZnRpOZuGwCaig7IngIhXPD5hDQ6TBiCk3ODwc35hxaltKuaznLWYYaWmHFBsJ-ObU7bzkpLYHWXlbG9JW4b7FkFMqSbAF/s1600/IMG_0979.JPG) |
Gotowa dorada podana z opiekanymi ziemniaczkami. Podczas zjadania można sobie doradę polewać oliwą z oliwek. Smacznego |
Składniki:
- 2 dorady
- sól morska oraz pieprz
- 4 średniej wielkości ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Dorady oczyszczamy, dokładnie płuczemy oczyszczamy (
pozbywamy się pozostałych łusek i osuszamy. Następnie dorady nacinamy w 3
miejscach z każdej strony. Czosnek kroimy w plasterki i wkładamy w nacięcia w
doradach i w środek ryby. Następnie dorady nacieramy oliwą z oliwek i
doprawiamy solą i pieprzem dokładnie z każdej strony oraz wewnątrz. Wkładamy
dorady do naczynia żaroodpornego i odstawiamy na 1 h i następnie wstawiamy do
piekarnika na 30 min w temp 180. Po 30 min ściągamy pokrywę z naczynia włączamy
opiekanie górne i trzymamy około 5 min.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjoj0Jt48qvlwKlypS4PXO5Q0kF0rheqfVkrv6OLEuiBA70oEqu4w3GkQUW6lX6FpHtMfJBug901I7k_gSzLgDJeyDAf-wedDD5W7qb5cqwhRmBRwOVuhgjFFRZNP-PwFUlui651DcI2Lu0/s1600/IMG_0963+(Kopiowanie).JPG) |
W nacięcia i do środka wkładamy plasterki czosnku |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj-MGEpc2K7K7j7-XvSbSVOK4AOMqqvZaedzqt1NWntP4rMV6y9aQts5g8h97ZuT5ZhkAKB-7ewBnqLdVcOf44jicAewNuSfxWQfUceFbEnyRmrDa_8OErC7emtT1GqE8fRTe7v-pC0qs-I/s1600/IMG_0964+(Kopiowanie).JPG) |
Dorady dokładnie nacieramy oliwą z oliwek. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhqxiHOElu32qVBsU0-gZPNudaCJyok8b5ydSk-JysXz8uOnBUWCvCAFiLBdkWBKzz910YfpYcM3P_4OHf5iOBFZjPfRieTPqYQQWGHY_AKnTQkUc24QTJSUz2x0-jW1gmLSFA4UFd2JjNu/s1600/IMG_0967+(Kopiowanie).JPG) |
Dorada została dokładnie oproszona solą morską i świeżo mielonym pieprzem |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjcY1Mp55cQPok9tAr8f66RiJzRkXb2GibNLx2V0uuJnrZghghX0h9oD_N94V8W2k0a9nDVEIou-BknexSJ82NPHeiFpoiMEdtwYXhYr8glEB4CIL_bpSoxvTTbY2NKWS0VZ6bu6tdWVGPf/s1600/IMG_0969+(Kopiowanie).JPG) |
Dorady układamy w naczyniu i zostawiamy na 1h w celu zamarynowania |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhYWsNxIRYQaJzRvgyTGfXUhgFJ6ZlLgM88lqVB7ZZEMqsoJL5pOBkEAfLmqkUQMg4i0ploj8te_w3LL0ft-wuJU94faZ8awvnjBrTWfMTNnr4S91Uhd4OKAgMK5QG5b8HFs8SnZP4bbE7s/s1600/IMG_0320+(Kopiowanie).JPG) |
A to już gotowe dorady. Smacznego. |
Wygląda pysznie ;))
OdpowiedzUsuńI tak właśnie smakuje ! Polecam świetny obiadek i bardzo syty :)
OdpowiedzUsuń