Zupa botwinka
Zupa Botwinka
Zupę podaję z jajkiem:)
Składniki:
- 1 pęczek botwinki
- 4-5 łyżek śmietanki do zup 18%
- 4-5 dużych ziemniaków
- 1 duża marchewka
- sól oraz pieprz
- bulion drobiowy
Przygotowanie:
Jeśli nie mamy bulionu można szybko ugotować, 4 skrzydełka oraz jedna
włoszczyzna. Doprawiamy sola, pieprzem oraz Vegetą. Gdy bulion gotowy
wyławiamy wszystko. Marchewkę oraz ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy
do bulionu gotujemy
do czasu, aż ziemniaki zrobią się miękkie .
Pęczek botwinki płuczemy i kroimy w paski o szerokości około 1 cm, ja
użyłem botwinki mrożonej z własnych zapasów. Gotujemy
całość około 20-25 min. W trakcie gotowanie odlewamy trochę zupy do
kubka i
dodajemy nasze 4 łyżki śmietany i dokładnie mieszamy. Próbujemy naszą
zupkę
doprawiamy sola i pieprzem wedle uznania. Następnie zawartość kubka
przelewamy
i gotujemy na wolnym ogniu około 8 min dokładnie mieszając. Smacznego!
Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. |
Gdy warzywa zmiękną dodajemy botwinkę. |
Następnie przelewamy całość do gotującej się zupy i dokładnie mieszamy. Doprawiamy i gotowe :) |
Zupę podajemy z jajkiem. SMACZNEGO! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz